Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Αντιδράσεις για το σχέδιο μισθωτής εφεδρείας


Αντιδράσεις από πολλούς φορείς αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκαλεί το σχέδιο μισθωτής εφεδρείας .Η ΝΔ δια του εκπροσώπου της κ. Λυκουρέντζου στιγματίζει το σχέδιο , ενώ το ΚΚΕ κατηγορεί την ΝΔ για την έμπνευσή και το ΠΑΣΟΚ για την υλοποίηση του σχεδίου .Το ΛΑΟΣ το χαρακτηρίζει ζαχαρώδη απόλυση , ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει απάνθρωπο και αντεργατικό θεσμό την μισθωτή εφεδρεία .Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα από το σημερινό Έθνος ....



Έκπληξή για την ένταξή τους στη λίστα των ΔΕΚΟ και Οργανισμών του Δημοσίου στους οποίους ενεργοποιείται το καθεστώς εργασιακής εφεδρείας εκφράζουν αρκετοί από τους φορείς που εμφανίζονται απρόθυμοι να εφαρμόσουν το μέτρο.
Οι φορείς αυτοί αμφισβητούν το σύννομο της διαδικασίας και διατείνονται πως εκ συστάσεως εξαιρούνται από τις διατάξεις του Ν. 3986/2011.
 Πρόκειται για φορείς που ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του Ν. 3429/2005 για τις ΔΕΚΟ και οι οποίοι αν και εποπτευόμενοι από ΝΠΔΔ δεν χρηματοδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Χαρακτηριστική η περίπτωση του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος. Ο ΕΛΟΓΑΚ δεν χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα έσοδά του προέρχονται από την ειδική εισφορά 0,75% στο εγχώριο γάλα, 0,5% στο εισαγόμενο γάλα και από την εισφορά 0,2% στο εγχώριο και εισαγόμενο κρέας.
Ο οργανισμός απασχολεί προσωπικό 82 ατόμων σε όλη την Ελλάδα και βάσει καταστατικού εποπτεύεται απευθείας από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
Έχει πλήρη οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια και διοικείται από 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν έξι εκπρόσωποι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, ένας εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕΣ και ένας εκπρόσωπος του ΣΕΚ (Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας).
Πιο απλά στο ΕΛΟΓΑΚ, όπως και σε άλλους φορείς της λίστας που κατήρτισε η Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ, δεν αποδεικνύεται η τεκμαιρόμενη από τον Ν. 3429/2005 άσκηση αποφασιστικής επιρροής από το Ελληνικό Δημόσιο.
Για τον λόγο αυτό οι διοικήσεις των εν λόγω φορέων απευθύνονται από νωρίς σήμερα το πρωί στους εποπτευόμενους οργανισμούς και στα υπουργεία και σύμφωνα με πληροορίες πολλοί εξ αυτών προειδοποιούν πως θα προσβάλουν την απόφαση για την επιβολή εργασιακής εφεδρείας στη Δικαιοσύνη.
Μια άλλη περίπτωση είναι το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, το οποίο υποστηρίζει του ότι το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας δεν το αφορά. Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, το Μουσείο περιλαμβάνεται στη λίστα της κυβέρνησης λόγω λάθους της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που έχει συμπεριλάβει τον οργανισμό στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης.
Αντίθετο στην εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας είναι και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας (ΚΘΒΕ), το οποίο ανακοίνωσε ότι "δεν έχει πλεονάζον προσωπικό" και ζητά να μην θιγεί η δραστηριότητα και η πολιτιστική προσφορά του.
"Κανείς εργαζόμενος δεν περισσεύει" λένε και οι εργαζόμενοι του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), οι οποίοι χαρακτηρίζουν την εφαρμογή της εφεδρείας "απαράδεκτη, εργασιακά επιζήμια και ανιστόρητη.
το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, ενώ το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος λέει ότι δεν έχει πλεονάζον προσωπικό.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το Ίδρυμα θεωρεί ότι το όνομα του Μουσείου συμπεριλήφθηκε στη λίστα εκ παραδρομής. "Το Ίδρυμά μας ουδέποτε είχε οικονομική σχέση με το κράτος ούτε και έτυχε ποτέ κρατικής επιχορήγησης", συμπληρώνεται.
"Λειτουργούμε ως ιδιωτικό Ίδρυμα με οικονομική αυτονομία. Από τον Απρίλιο ζητήσαμε την διαγραφή μας από τους φορείς Γενικής Κυβέρνησης και αναμένουμε την απάντηση", καταλήγει η ανακοίνωση.
Με ανακοίνωσή του, το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος το οποίο συγκαταλέγεται επίσης στη λίστα των 151 ΔΕΚΟ και Οργανισμών, υποστηρίζει ότι "η δημοσιοποίηση του στον κατάλογο "προκύπτει εκ λάθους της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που έχει συμπεριλάβει τον οργανισμό στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης".
Ηδη πάντως σε κινητοποιήσεις ανακοίνωσε ότι προχωρά το Συντονιστικό των Ομοσπονδιών ΠΟΣΠΕΡΤ - ΕΙΝ και των Σωματείων ΟΣΚ - ΙΓΜΕ - ΟΔΔΥ - ΕΟΜΜΕΧ ΟΠΕΓΕΠ - ΕΘΙΑΓΕ - ΕΛΟΓΑΚ – ΔΗΜΗΤΡΑ.
Συγκεκριμένα το Συντονιστικό Ομοσπονδιών και Σωματείων Κοινωφελών Οργανισμών και φορέων του Δημοσίου καλεί τους εργαζόμενους όλων των φορέων του Δημοσίου να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση του Συντονιστικού την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου στη 1 το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομίας, καθώς και στην επόμενη σύσκεψη του Συντονιστικού την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου στη 1 το μεσημέρι, στον ΟΣΚ.
Αντίθετη η ΓΣΕΕ
Την αντίθεσή της στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας εξέφρασε με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, τονίζοντας ότι ένα ακόμα μέτρο έρχεται να προστεθεί στη λίστα των αδιέξοδων πολιτικών και αποφάσεων.
Η Συνομοσπονδία εκφράζει την εκτίμηση πως η συγχώνευση-κατάργηση Οργανισμών και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα αντί να οδηγεί σε παραγωγική εύρυθμη λειτουργική ανασυγκρότηση του Δημοσίου, κατεδαφίζει κάθε κοινωνική και παραγωγική δραστηριότητα, διευρύνοντας ακόμα περισσότερο τις λίστες ανεργίας και το χάσμα της κοινωνικής συνοχής.
Όπως επισημαίνει, η κυβέρνηση αντί να λαμβάνει μέτρα που ανοίγουν παράθυρο για απολύσεις, θα έπρεπε να προχωρήσει στην ανασυγκρότηση υπηρεσιών και οργανισμών με στόχο την παραγωγική αξιοποίηση όλων των εργαζομένων των οργανισμών και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
"Η πρότασή μας για την εργασιακή εφεδρεία, που δεν περιλαμβάνει απολύσεις, εγγυάται δημοσιονομικό κέρδος, αλλά και κοινωνικό όφελος, η κυβέρνηση τη μετέτρεψε σε προθάλαμο και διαδικασία απολύσεων. Διαφωνούμε πλήρως. Ο πανικός και η σύγχυση είναι κακοί σύμβουλοι σε μια κυβέρνηση που αποτυγχάνει παντού" δήλωσε ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Λυκουρέντζος μετά από ευρεία σύσκεψη στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα αυτό.

Ο κ. Λυκουρέντζος είπε ότι "η μείωση του μεγέθους του Δημοσίου φαντάζει τόσους μήνες άπιαστος στόχος για το Υπουργείο Οικονομικών, αφού η λίστα που δημοσιεύεται περιλαμβάνει οργανισμούς οι οποίοι ήδη έπρεπε να είχαν “εξυγιανθεί”, ή συγχωνευτεί ή καταργηθεί".

Αναφέροντας ως παράδειγμα τις μετατάξεις που πραγματοποιήθηκαν στον ΟΣΕ, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ, ο κ. Λυκουρέντζος είπε ότι ενώ η κυβέρνηση προέβαλε αρκούντως τις μετατάξεις που ολοκληρώθηκαν ή ολοκληρώνονται εντός των ημερών, "ξαφνικά οι υπάλληλοι που έμειναν στους εν λόγω φορείς μαθαίνουν ότι μπορεί να ενταχθούν στο πρόγραμμα εργασιακής εφεδρείας και να απολυθούν."

"Ας διαλέξει η κυβέρνηση: είτε οι μετατάξεις ήταν πρόχειρες, είτε εξαπάτησε τους εργαζομένους που δεν ζήτησαν να μεταταγούν και τώρα βρίσκονται προ εκπλήξεων, είτε συμβαίνουν και τα δύο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν πρόκειται για σοβαρή και υπεύθυνη συμπεριφορά" επισήμανε ο γραμματέας της ΝΔ.


Η εργασιακή εφεδρεία, που "εμπνεύστηκε" η ΝΔ και υλοποιεί το ΠΑΣΟΚ, θα διογκώσει ακόμα περισσότερο την ανεργία, θα έχει αρνητικότατες συνέπειες για όλο το λαό, καθώς αυτός θα πληρώσει τις ελλείψεις που θα δημιουργηθούν. Ο ΗΣΑΠ της μεγάλης ταλαιπωρίας, λόγω μείωσης του προσωπικού, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

"Η εφεδρεία -όπως την αντιλαμβάνεται το ΠΑΣΟΚ- είναι “ζαχαρώδης” απόλυση", παρατήρησε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης.


Aπάνθρωπο και αντεργατικό θεσμό χαρακτηρίζει την εργασιακή εφεδρεία ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι ουσιαστικά αποτελεί τον προθάλαμο της ανεργίας.
Με αφορμή την εγκύκλιο της κυβέρνησης για την ένταξη χιλιάδων εργαζομένων σε 151 φορείς του δημόσιου στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας, ο κ. Στρατούλης τονίζει ότι "ένα τέτοιο μέτρο εντάσσεται στα σχέδια της κυβέρνησης για ευκολότερο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, αλλά και για τρομοκράτηση όλων των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, ώστε να μην αντιστέκονται στις αντεργατικές πολιτικές της".

Χωρίς σχέδιο και κατεύθυνση προχωρεί η κυβέρνηση στο θέμα της εργασιακής εφεδρείας, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Δημήτρης Ζαφειριάδης.
Η κυβέρνηση "με ισοπεδωτικό τρόπο παίρνει μια λάθος απόφαση, με κριτήριο το πολιτικό κόστος αντί να προχωρήσει σε πραγματική αξιολόγηση" πρόσθεσε ο κ. Ζαφειριάδης. Χαρακτήρισε "παράλογη" την αντιμετώπιση του ΙΓΜΕ με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζεται, όπως ανέφερε, "ο σπάταλος και αναποτελεσματικός Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών", από τη στιγμή που, σύμφωνα με τον ίδιο, "η κυβέρνηση διακηρύττει την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου