Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Οριστικά -12% σε όλες τις συντάξεις

Η διαπραγμάτευση πήγε super!!
Στο κάδρο των περικοπών μπαίνουν οι συντάξεις άνω των 1.300 Ε όλων των ασφαλιστικών φορέων.
Στο 7% οι μειώσεις στο ΝΑΤ χωρίς πλαφόν. «Ψαλίδι» τριών ταχυτήτων στα επικουρικά, τα οποία μεταφέρονται σε νέο ενιαίο Ταμείο.



Μειώσεις 12% σε όλες τις κύριες συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ και περικοπές τριών... ταχυτήτων στις επικουρικές συντάξεις προβλέπει η τελική ρύθμιση. Από τα μέτρα σε Ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης αναμένεται να εξοικονομηθούν συνολικά 400 εκατομμύρια ευρώ (ποσό που αυξήθηκε κατά 100 εκατομμύρια την τελευταία στιγμή).
Συγκεκριμένα το πακέτο μέτρων, που τίθεται σε ισχύ, προβλέπει τα εξής:
1 Μείωση 12% σε όλες τις κύριες συντάξεις -ανεξαρτήτως Ταμείου- άνω των 1.300 ευρώ. Η ρύθμιση θα είναι ενιαία για όλους τους ασφαλιστικούς φορείς και δεν θα υπάρξει μεγαλύτερη περικοπή για τα λεγόμενα «ευγενή» Ταμεία (δηλαδή εγκαταλείφθηκε το σενάριο που προέβλεπε η μείωση σε ΔΕΚΟ και τράπεζες να είναι 20%).
Η περικοπή θα αφορά στο τμήμα του ποσού που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ. Για παράδειγμα, συνταξιούχος που παίρνει 1.600 ευρώ θα έχει μείωση 12% στα 300 ευρώ και όχι σε όλο το ποσό που λαμβάνει.

Σημειώνεται πως είναι η τρίτη περικοπή που επιβάλλεται το τελευταίο διάστημα στις υψηλές κύριες συντάξεις. Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις συνταξιούχων που με τις διαδοχικές περικοπές χάνουν ακόμα και τρεις συντάξεις τον χρόνο.
2 Μείωση 7% στις συντάξεις που χορηγεί το ΝΑΤ χωρίς να υπάρχει πλαφόν.
3 Μείωση 10% έως 20% στις επικουρικές συντάξεις που υπερβαίνουν τα 200 ευρώ. Για ποσά κάτω των 200 ευρώ δεν θα υπάρχει περικοπή

- Για ποσά επικουρικών συντάξεων από 200 έως 250 ευρώ η μείωση θα είναι 10%. Το ποσοστό αυτό θα αφορά στο επιπλέον ποσό των 200 ευρώ. Δηλαδή δεν θα μπορεί η σύνταξη να πέσει κάτω από τα 200 ευρώ.
Για ποσά επικουρικών συντάξεων από 250 έως 300 ευρώ η περικοπή θα είναι 15% στο σύνολο του ποσού.
Για ποσά επικουρικών συντάξεων άνω των 300 ευρώ η μείωση θα είναι 20% στο σύνολο του ποσού.
Πρέπει να σημειωθεί πως τον Σεπτέμβριο μπήκε ειδική εισφορά από 3% έως 10% στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ. Τον Νοέμβριο υπήρξαν και νέες περικοπές στο ΕΤΕΑΜ και στο ΤΑΥΤΕΚΩ και τώρα επιβάλλεται νέα μείωση, καθώς οι μελέτες δείχνουν πως η πλειονότητα των επικουρικών Ταμείων είναι στο «κόκκινο».
Παράλληλα θα δημιουργηθεί ένα επικουρικό Ταμείο-γίγαντας, στο οποίο θα μεταφερθούν 3,5 εκατομμύρια άτομα. Στον νέο φορέα θα... μετακομίσουν το ΕΤΕΑΜ (δηλαδή το επικουρικό του ΙΚΑ), το ΤΑΥΤΕΚΩ (οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα), το ΕΤΑΤ (οι τραπεζικοί υπάλληλοι), το ΤΕΑΔΥ (οι δημόσιοι υπάλληλοι) και το ΤΕΑΙΤ (οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα).
Για τα αποθεματικά των επικουρικών φορέων, που θα ενοποιηθούν, πρόκειται να δημιουργηθεί ένας ενιαίος «κουμπαράς». Παράλληλα θα δημιουργηθούν ατομικοί λογαριασμοί για κάθε ασφαλισμένο, όπου θα κατευθύνονται τα έσοδα από τις εισφορές.
Αναφερόμενος στα νέα μέτρα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής Θανάσης Τσιακανίκας τονίζει στο «Εθνος» πως «οι περικοπές των συντάξεων είναι οριζόντιες και άδικες. Θα υποβαθμίσουν δραματικά το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων, το μεγαλύτερο κομμάτι των οποίων αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Θέλω ακόμα να επισημάνω πως κυβέρνηση και τρόικα πρέπει έστω και τώρα να προσπαθήσουν να εξοικονομήσουν πόρους από άλλες πηγές και να μην αναζητούν πλέον την εύκολη αλλά αδιέξοδη λύση της περικοπής μισθών και συντάξεων».
Απολογισμός
Χάθηκαν μέχρι και 3 συντάξεις τον χρόνο
Διαδοχικές περικοπές έχουν τον τελευταίο χρόνο όσοι παίρνουν υψηλές κύριες συντάξεις. Μια σειρά μέτρων που έχουν σταδιακά τεθεί σε ισχύ έχουν ως αποτέλεσμα να χάνονται μέχρι και τρεις συντάξεις ετησίως.
Αναλυτικά τα μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ τον τελευταίο χρόνο είναι τα εξής:
Επιβολή ειδικής εισφοράς στα ποσά άνω των 1.400 ευρώ. Η εισφορά αυτή ανάλογα με το ποσό της κύριας σύνταξης ξεκινά από το 3% και μπορεί να φτάνει έως και το 14%.
Καθιέρωση ειδικής εισφορά σε όσους είναι κάτω των 60 ετών και παίρνουν σύνταξη. Η εισφορά αυτή είναι 6% έως 10% για ποσά άνω των 1.700 ευρώ. Οταν ο ασφαλισμένος φτάσει το όριο ηλικίας -δηλαδή συμπληρώσει το 60ό έτος- σταματά και η συγκεκριμένη εισφορά.
Περικοπή κατά 20% του ποσού της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ. Για όσους είναι κάτω των 55 ετών η μείωση είναι 40% και αφορά συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ (μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας που έχει τεθεί και μετά ισχύει η περικοπή του 20%).
Μάλιστα, πρέπει να σημειωθεί πως η τρόικα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέων παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό το καλοκαίρι, για να καλυφθεί η απώλεια εσόδων από τη μείωση των εισφορών.

1 σχόλιο:

  1. Ο εύκολος και σίγουρος τρόπος για είσπραξη, εδώ και τώρα! ενώ μας έχουν ταϊσει ότι ΘΑ πατάξουν την φοροδιαφυγή, ΘΑ ελέξουν την παράνομη διακίνηση των καυσίμων, ΘΑ ....ορμήξουν στους παχηλούς τραπεζικούς λογαριασμούς, ΘΑ κατασχέσουν ότι παράνομα αποκτήθηκε και δεν αιτιολογείται, ΘΑ, ΘΑ, ΘΑ.
    Και να σκεφτείται ότι το λαθρεμπόριο καυσίμων γίνεται από ορισμένες ετερείες! δηλ., πόσοι ασχολούνται με τη μεταφορά-διύλιση και διανομή; σίγουρα όχι ο ....μ.....ς ο εργαζόμενος. Νά όμως που πρέπει να πληρώσει για όλα τα ανομήματα του κεφαλαίου! και αυτά τα ποσά, όπως αναφέρονται μεγαλοπρεπείς οικονομικοί αναλυτές, είναι κάτι δις!!!!!!!!.
    "Άν η βουλή εξυπηρετούσε τον λαό, τότε η άρχουσα τάξη θα την είχε καταργήσει", αυτό διάβασα κάποτε, με σφραγίδα αναρχικών! λέτε να έχουν δίκιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή