Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Αμοιβή εκτός έδρας- διανυκτέρευσης

Είναι γνωστό ότι οι μηχανοδηγοί κάνουμε πολλές διανυκτερεύσεις , ιδιαίτερα όσοι εργαζόμαστε στο ΜΑΙ.Είναι επίσης γνωστό ότι ο ΚΩΕΑΠ έχει καταργηθεί.Η διανυκτέρευση πληρώνεται από την Υπηρεσία μόλις 29 Ευρώ ενώ θα έπρεπε να καταβάλλεται το 80% του ημερομισθίου αν πληρωνόμαστε με βάση την εργατική νομοθεσία!
Το θέμα της αποζημίωσης εκτός έδρας τέθηκε και στην τελευταία συνάντηση με τον ΔΙΚΑΜ απο τον συνάδελφο Γενιδούνια που μας το έστειλε.
Η Εργατική Νομοθεσία (από εκεί πλέον καθορίζονται μετά την τελευταία ΣΣΕ οι αποζημιώσεις ) λέει ότι <<Ο εργοδότης που απασχολεί προσωρινά έναν εργαζόμενο εκτός έδρας, δηλαδή σε άλλο τόπο, οφείλει, εκτός των οδοιπορικών εξόδων και πρόσθετη αποζημίωση, δηλαδή ένα επιπλέον ημερομίσθιο ή το 1/25 του μισθού για κάθε διανυκτέρευση.
Αν ο εργοδότης παρέχει τροφή και στέγη οφείλει το 1/4 της παραπάνω αποζημίωσης εάν όμως παρέχεται μόνο τροφή καταβάλλεται το 1/2 της αποζημίωσης και αν παρέχεται μόνο κατοικία τα 4/5 της αποζημίωσης. Αυτονόητο είναι ότι και ως προς αυτό υπερισχύουν τυχόν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις.Τα ως άνω ορίζονται στην υπ' αριθ. 21091/2090/3.8.1946 κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Οικονομικών.
Αν στο διάστημα που ο εργαζόμενος βρίσκεται εκτός έδρας συμπέσουν Κυριακή ή εξαιρετέα αργία
και δεν εργαστεί κατά την ημέρα αυτή, δικαιούται μία ημέρα πρόσθετης ανάπαυσης, μετά την επιστροφή του, επειδή την ημέρα εκείνη βρισκόταν εκτός έδρας και δεν ήταν πλήρως απαλλαγμένος. Τέλος ο εργαζόμενος για όσες ώρες εργαστεί την Κυριακή ή την αργία δικαιούται προσαύξηση 75%.

Μήπως κάποια στιγμή θα έπρεπε να δει η ΠΕΠΕ το θέμα; 


Είναι εύκολα κατανοητό ότι εμπίπτουμε στην τελευταία περίπτωση (μόνο κατοικία) και θα έπρεπε να μας πληρώνεται το 80% του ημερομισθίου αν πληρωνόμαστε βάση της εργατικής νομοθεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου