Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Τι συζητείται για την αύξηση ορίων ηλικίας - εφάπαξ - συντάξεις - επίδομα δώρων

Στο τραπέζι βρίσκεται η γενικευμένη αύξηση του ορίου ηλικίας (επιμήκυνση του χρόνου εργασίας και όχι οικονομικής προσαρμογής !) , καθώς και η επίσπευση της εφαρμογής των δυσμενών αλλαγών στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.
Το μέτρο που υπάρχει πάνω στο τραπέζι και αφορά νέους και παλαιούς ασφαλισμένους ....>>

Σχεδιάζεται αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στο 66ο έτος ή και στο 67ο έτος της ηλικίας από το 65ο που ισχύει σήμερα και θα αφορά νέους και παλαιούς ασφαλισμένους. Ταυτόχρονα από το 2013 και όχι σε δόσεις μέχρι το 2015 θα ισχύσουν οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας, καθώς και οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων που θα επιφέρουν μειώσεις στις αποδοχές.
Οι απώλιες και ο αριθμός των θιγμένων
Σε πρώτη φάση, από την επίσπευση των αλλαγών στο ασφαλιστικό οι μεγάλοι χαμένοι από τις παραπάνω αλλαγές θα είναι οι ασφαλισμένοι στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και εκείνοι που ο χρόνος ασφάλισής τους δεν ξεπερνά τα 35 έτη και κυρίως όσοι έχουν 15ετία και 25ετία. Από την αύξηση των ορίων ηλικίας από τα 65 μέχρι και τα 67 έτη θα θιγούν πάνω από 3 εκατομμύρια ασφαλισμένοι.
Ο χρόνος που πιθανότατα θα εφαρμοστούν
Η αύξηση του ορίου ηλικίας κατά ένα ή δύο έτη θα γίνει σταδιακά, πιθανότατα σε βάθος τετραετίας, και αναμένεται να νομοθετηθεί στις αρχές του 2013. Το μέτρο έχει γνωστοποιηθεί ήδη στην τρόικα, η οποία συναινεί καθώς εκτιμά ότι θα υπάρξει σημαντικό δημοσιονομικό όφελος δεδομένου ότι ασφαλιστικά ταμεία θα εξοικονομήσουν πάνω από 1 δισ. ευρώ από τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

ΕΦΑΠΑΞ
Νέες μεγάλες μειώσεις στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και των άλλων ελλειμματικών ταμείων και επιβολή πρόσθετων εισφορών.
Το μέτρο που υπάρχει πάνω στο τραπέζι 
Η περικοπή στο εφάπαξ θα ισχύσει για όλα σχεδόν τα ασφαλιστικά ταμεία και θα φθάνει ανάλογα με τον βαθμό ελλειμματικότητάς τους και το 40%. Πέραν της μείωσης για το Ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων εξετάζεται η επιβολή νέας εισφοράς και η αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για την καταβολή του βοηθήματος (το εφάπαξ να καταβάλλεται σε όσους έχουν 25 έτη ασφάλισης).
Οι απώλιες και ο αριθμός των θιγμένων 
Από το μέτρο θα θιγούν άμεσα τουλάχιστον 52.000 δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι έχουν υποβάλει αιτήσεις και αναμένουν την καταβολή του ποσού, καθώς και όλοι όσοι συνταξιοδοτηθούν από δω και πέρα. Κι αυτό γιατί το νέο μειωμένο εφάπαξ θα ισχύσει για όλους όσοι δεν έχουν λάβει ακόμα το βοήθημα ανεξάρτητα από τον χρόνο συνταξιοδότησής τους και την υποβολή της αίτησης.
Ο χρόνος που πιθανότατα θα εφαρμοστούν
Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, η ρύθμιση για τη νέα μείωση του εφάπαξ θα κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και θα ισχύσει αναδρομικά για όλους. Αρμόδιοι παράγοντες κάνουν λόγο για ένα δίκαιο μέτρο αφού, όπως λένε, το ύψος του εφάπαξ θα εναρμονισθεί πλήρως με τις καταβαλλόμενες εισφορές από τους ασφαλισμένους και θα ισχύσει έτσι η αρχή της ανταποδοτικότητας.


ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Επιβολή πλαφόν στο σύνολο των συντάξιμων αποδοχών, ψαλίδισμα των διπλών συντάξεων, καθώς και κατάργηση της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης.
Το μέτρο που υπάρχει πάνω στο τραπέζι 
Ο πήχης για το πλαφόν και το ύψος των συντάξεων πάνω από το οποίο θα γίνουν περικοπές ανεβοκατεβαίνει, καθώς δεν έχουν ληφθεί ακόμα οριστικές αποφάσεις. Το πλαφόν θα κυμανθεί μεταξύ των 2.000 και 2.400 ευρώ, οι περικοπές της τάξης του 5%-10% για τις συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.000 ή τα 1.400 ευρώ. Ταυτόχρονα θα ψαλιδιστούν οι διπλές συντάξεις και οι επικουρικές, αλλά δεν έχουν ακόμα αποφασισθεί οι λεπτομέρειες της ρύθμισης.
Οι απώλιες και ο αριθμός των θιγμένων
Το μέτρο θα προκαλέσει αισθητές απώλειες σε πάνω από 600.000 συνταξιούχους. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΚΕΠΕ, η επιβολή πλαφόν στις συνολικές συντάξιμες αποδοχές σε συνδυασμό με τις περικοπές θα επιφέρει απώλειες της τάξης του 1 δισ. ευρώ μέχρι και 3 δισ. ευρώ στους συνταξιούχους, ανάλογα με το πού θα τεθεί ο πήχης για το πλαφόν και για τις περικοπές.
Ο χρόνος που πιθανότατα θα εφαρμοστούν 
Σύμφωνα με το μέχρι στιγμής χρονοδιάγραμμα, οι νέες ανατροπές στις συντάξεις θα εφαρμοσθούν σταδιακά μέσα στο 2013 και πάντως σε κάθε περίπτωση θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του επόμενου καλοκαιριού. Οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό θα γίνουν με νομοθετικές ρυθμίσεις, ενώ αρμόδιοι παράγοντες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνδυαστούν με γενικότερες αναπροσαρμογές στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης.


ΕΠΙΔΟΜΑ ΔΩΡΩΝ
Στο τραπέζι η πλήρης κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στον δημόσιο τομέα καθώς και στις επικουρικές συντάξεις. Παράλληλα θα υπάρξει αναδρομική εφαρμογή των περικοπών στις ΔΕΚΟ.
Το μέτρο που υπάρχει πάνω στο τραπέζι 
Ουσιαστικά πρόκειται για την κατάργηση των ποσών που απέμειναν από τις προηγούμενες μειώσεις στα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου. Αυτό σημαίνει ότι τα ποσά των 500 ευρώ, 250 ευρώ και 250 ευρώ που απέμειναν από το δώρο των Χριστουγέννων, του Πάσχα και του επιδόματος θερινής αδείας καταργούνται. Επίσης καταργούνται πλήρως ο 13ος και ο 14ος μισθός στις επικουρικές.
Οι απώλιες και ο αριθμός των θιγμένων 
Η κατάργηση επιδομάτων που απέμειναν από τον 13ο και τον 14ο μισθό στο Δημόσιο θα έχει ως αποτέλεσμα πάνω από 700.000 δημόσιοι υπάλληλοι να χάσουν αυτόματα 1.000 ευρώ ο καθένας. Επιπρόσθετα, μισθολογικές απώλειες θα έχουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι από το πάγωμα των ωριμάνσεων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το μέτρο θα επιφέρει εξοικονόμηση περίπου 800 εκατ. ευρώ.
Ο χρόνος που πιθανότατα θα εφαρμοστούν
Η πλήρης κατάργηση των δώρων στο Δημόσιο θα γίνει με την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και θα ισχύσει από το επίδομα των Χριστουγέννων. Το ίδιο θα συμβεί και με τις μισθολογικές ωριμάνσεις και τη 12η και 13η επικουρική σύνταξη. Ωστόσο, αρμόδιοι παράγοντες δεν αποκλείουν ανάλογα με τις δημοσιονομικές εξελίξεις οι παραπάνω ρυθμίσεις να «πάρουν αναβολή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου