Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Προειδοποίηση μηχανικών ΟΣΕ για τη συμφωνία με τον Δήμο Καλαμάτας

Θα πρέπει ο διαχειριστής της υπόθεσης να θεωρεί αναμενόμενη μια πιθανή προσφυγή εναντίον του, ώστε να ερευνηθεί η περίπτωση τέλεσης ποινικών αδικημάτων στη διαχείριση της εν λόγω παραχώρησης ή εκμίσθωσης, χωρίς να έχει προηγουμένως μελετηθεί η λύση επαναλειτουργίας του δικτύου (ακόμα και σε τοπικό επίπεδο εξυπηρέτησης)”.
Την επισήμανση αυτή κάνει η Διεύθυνση Μηχανικού του ΟΣΕ σχετικά
με το “μνημόνιο” μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας και του οργανισμού αναφορικά με την κατά χρήση παραχώρηση από τον ΟΣΕ στον δήμο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας υποδομών και χώρων ιδιοκτησίας του οργανισμού, από την Καλαμάτα μέχρι και το Πλατύ.

Η πιο πάνω σαφής προειδοποίηση περιέχεται σε έγγραφο που τον περασμένο Μάιο η εν λόγω διεύθυνση κοινοποίησε - μεταξύ άλλων- προς τα γραφεία των προέδρων του ΟΣΕ, της ΕΕΣΣΤΥ (Ελληνική Εταιρεία Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού), της ΓΑΙΑΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, διατυπώνοντας σοβαρές ενστάσεις.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται “αναφέρονται εντός του σχεδίου μνημονίου όροι ''έναντι ανταλλάγματος εκμίσθωση'', ''παραχώρηση χρήσης'', χωρίς όμως να αναφέρεται έστω και ως τάξη μεγέθους το εκτιμώμενο μίσθωμα για να μπορεί κάποιος να γνωμοδοτήσει για το εάν η διαχείριση στην οποία προτίθεται να προβεί η ΓΑΙΑΟΣΕ είναι συμφερότερη για τον ΟΣΕ σε σχέση με την εκτέλεση συγκοινωνιακού έργου ή εν πάση περιπτώσει αν είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό. Ειδικότερα στην παράγραφο 2.1.α αναφέρεται αυτολεξεί: ''Η ΓΑΙΑΟΣΕ αναλαμβάνει την εκμίσθωση με τίμημα συμβολικό ή και μηδενικό (...)'' μιας σειράς ακινήτων συμπεριλαμβάνοντας και τους περιβάλλοντες χώρους αρκετών στρεμμάτων των Σ.Σ. Παραλίας Καλαμάτας (εντός του πάρκου ΟΣΕ), των Σ.Σ. Ασπροχώματος, Θουρίας, Αριος και Πλατέος. Αν αναλογιστεί κανείς ότι ο σιδηρόδρομος (ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ) λοιδορήθηκε στο παρελθόν και υπέστη τις επιπτώσεις του ν. 3891/2010 διά του οποίου συρρικνώθηκε το μεταφορικό του έργο, με ατεκμηρίωτα (κατά τη γνώμη μας) εν μέρει επιχειρήματα -το συσσωρευμένο χρέος των 10,5 δισ. εμπεριείχε και τέτοιου είδους διαχειρίσεις- θα πρέπει ο διαχειριστής της υπόθεσης να θεωρεί αναμενόμενη μια πιθανή προσφυγή εναντίον του, ώστε να ερευνηθεί η περίπτωση τέλεσης ποινικών αδικημάτων στη διαχείριση της εν λόγω παραχώρησης ή εκμίσθωσης, χωρίς να έχει προηγουμένως μελετηθεί η λύση επαναλειτουργίας του δικτύου (ακόμα και σε τοπικό επίπεδο εξυπηρέτησης)”.

Επιπρόσθετα, στο ίδιο έγγραφο, τονίζεται ακόμα πως “διά των διατυπώσεων του μνημονίου προκύπτει ότι ο σιδηροδρομικός διάδρομος από τον Σ.Σ. Πλατέος μέχρι και τον Σ.Σ. Καλαμάτας αλλάζει χρήση. Δηλαδή, αυτό που σήμερα καλούμε σιδηρόδρομο (συγκοινωνία), με την εφαρμογή του μνημονίου θα καλείται χώρος γενικών χρήσεων, αναψυχής και λοιπών δραστηριοτήτων. Κατά συνέπεια, πρωτίστως θα έπρεπε να ζητηθεί η άποψη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ως αρμοδίας σιδηροδρομικής Επιχείρησης σιδηροδρομικού μεταφορικού έργου για το κατά πόσο στον μελλοντικό της σχεδιασμό προβλέπεται η κυκλοφορία στο τμήμα αυτό αμαξοστοιχιών προαστιακού ή τουριστικού χαρακτήρα -και εν πάση περιπτώσει να εξεταστεί η σκοπιμότητα εγκατάλειψης ή όχι της σιδηροδρομικής δραστηριότητας στην εν λόγω περιοχή”.

Καταλήγοντας το εν λόγω έγγραφο της ΔΙΜΗΧ/ΟΣΕ παρατηρεί, επιπλέον ότι στις “διατυπώσεις του μνημονίου δεν τίθενται σαφή όρια για τις σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις που θα μείνουν ανέπαφες από τις σχεδιαζόμενες εκ του δήμου παρεμβάσεις, ώστε η κυκλοφορία των πάσης φύσεως συρμών να εκτελείται ανεμπόδιστα και εντός των κεκανονισμένων ορίων (περιτυπώματα). Αντί αυτού γίνεται γενικόλογη αναφορά, παραπομπή σε διατάξεις της νομοθεσίας που θα καθοριστούν μετά την υπογραφή (π.χ. δεν αναφέρεται σαφώς ότι καμία τροχιά δεν θα πρέπει να υποστεί την παραμικρή αλλοίωση κατά τη διάρκεια των έργων και της χρήσης των υπό παραχώρηση / εκμίσθωση επιφανειών)”.

www.eleftheriaonline.gr
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/ypodomes/item/26626-ose-mnimonio-mixanikoi-paraxorisi
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/ypodomes/item/26626-ose-mnimonio-mixanikoi-paraxorisi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου