Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Σύνταξη το 2014 ή το 2015; Τα υπέρ και κατά μιας δύσκολης απόφασης...

Η σύνταξη των 9 ευρώ το μήνα, το εφάπαξ και ο υπολογισμός της επικουρικής με βάσει τις ατομικές μερίδες
Το 2014 αποδεικνύεται έτος ορόσημο για το Ασφαλιστικό. Καίτοι όλα τα έως τώρα μέτρα (περικοπές στις συντάξεις, κατάργηση των Δώρων κ.λπ) αποσκοπούσαν στην οριοθέτηση της κρατικής χρηματοδότησης και την
κάλυψη εκ μέρους του προϋπολογισμού μόνο της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ (που σήμερα παίρνουν οι παλαιοί ασφαλισμένοι του ΟΓΑ και οι άποροι υπερήλικες άνω των 67 ετών), μια σειρά μέτρων ανατρέπει αυτή την πορεία. 
Ως τέτοια μέτρα...
που θα αυξήσουν τις ανάγκες χρηματοδότησης των ταμείων από τον προϋπολογισμό, θα πρέπει να περιγραφεί και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες (και σχεδόν 10% σε ποσοστιαία βάση ως προς την μείωση του έμμεσου-μη μισθολογικού κόστους), η απαξίωση των μετοχών, ακινήτων και της περιουσίας γενικότερα των ταμείων, το «κούρεμα» των ομολόγων (PSI +) κ.α.

Από την άλλη πλευρά, φέτος είναι η τελευταία φορά που οι συντάξεις υπολογίζονται με τον παλαιό τρόπο. 

Από το 2015 ισχύει νέο καθεστώς τριών επιπέδων σύνταξης: α/της βασικής-κρατικής σ/σύνταξης, β/της αναδιανεμητικής κύριας και γ/ της ανταποδοτικής-επικουρικής. Βεβαίως, όσοι είχαν θεμελιώσει μέχρι το 2010 (25ετία σε δημόσιο και ΔΕΚΟ-ειδικά ταμεία, τράπεζες και με 35 έτη στον ιδιωτικό τομέα εξαιρούνται της ρύθμισης αυτής. Θα λάβουν, με βάσει το νόμο 3863/10, την σύνταξή τους υπολογισμένη με τον παλαιό τρόπο. Ωστόσο, από την στιγμή που τα ελλείμματα του ασφαλιστικού εμμένουν και οι αρμόδιοι υπουργοί επανέρχονται και τα υπερτονίζουν αυτά, τίποτε δεν αποκλείει ότι εκεί, στον τρόπο υπολογισμού των αποδοχών στους παλαιούς ασφαλισμένους δηλαδή, ενδεχομένως να βρίσκεται η «λύση» για την περικοπή των δαπανών…

Αναλυτικά, υπάρχουν 5 λόγοι για τους οποίους πρέπει να επανεξετάσετε τη στάση και ενδεχομένων να χρειαστεί να καταθέσετε αίτηση συνταξιοδότησης φέτος. Στην περίπτωση πάντα που έχετε θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και παραμένετε στην εργασία σας προκειμένου να έχετε σχετικά υψηλότερο, της σύνταξης, μηνιαίο εισόδημα ή προκειμένου να βελτιώσετε τις συνταξιοδοτικές σας προσδοκίες. (Προσοχή, οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν το καλοκαίρι πρέπει να καταθέσουν σχετική αίτηση εντός του προσεχούς Απριλίου).

Οι εργοδοτικές εισφορές μειώνονται και, άρα, τα λιγότερα έσοδα οδηγούν σε μειωμένες παροχές (συντάξεις).  Υποτίθεται ότι το έλλειμμα των 800 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση από την περικοπή των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες  θα το καλύψει ο προϋπολογισμός. Αλλά, την ίδια στιγμή, η χώρα πιέζεται να έχει πλεονάσματα (1,5% του ΑΕΠ φέτος ή, σχεδόν 3 δις ευρώ) προκειμένου να αρχίσει να αποπληρώνει τα χρέη της. Άρα, οι δανειστές που κάνουν «κουμάντο» μέσω τρόικας, δεν θα αφήσουν τα συμφέροντά τους προκειμένου να μην βλάψουν τους συνταξιούχους….
Το εφάπαξ πλέον είναι συνάρτηση των εσόδων των οικείων ταμείων. Και όσο τα έσοδα καθεύδουν (τόσο στον ιδιωτικό τομέα λόγω μείωσης της ανεργίας όσο και στο δημόσιο λόγω διαθεσιμοτήτων και «παγώματος» των προσλήψεων τόσο θα περιορίζονται τα εκροές για πληρωμή εφάπαξ. Αυτό σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση το πολυπόθητο εφάπαξ θα καθυστερήσει από 4 και πάνω χρόνια. (Όποιος δημόσιος υπάλληλος βγει φέτος στη σύνταξη θα λάβει το εφάπαξ το 2019). Επιπλέον, φέτος το εφάπαξ θα είναι περίπου 38,5% μειωμένη εν σχέσει με το 2009. Όμως, για όποιον συνταξιοδοτηθεί το 2015 υπολογίζεται να είναι 40% και κατά τα επόμενα χρόνια η περικοπή θα αυξάνει με ρυθμό 1-2% κάθε χρόνο.
Επίσης από το 2015 οι συντάξεις θα υπολογίζονται με διαφορετικό τρόπο. Για τις κύριες, το τμήμα της σύνταξη μέχρι το 2010 θα υπολογίζεται με βάσει το 2% για κάθε χρόνο ασφάλισης (και 75% για 35 έτη, μείον τις πέντε περικοπές που επιβλήθηκαν από την τρόικα τα προηγούμενα 3 χρόνια). Για τα έτη από το 2011 και μετά οι νέοι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν περί τα 9 ευρώ (360 ευρώ η βασική-κρατική σύνταξη από τον προϋπολογισμό σε κάθε συνταξιούχο, διά τα 40 έτη ασφάλισης που θα διανύει στο μέλλον κάθε απασχολούμενος μέχρι τη σύνταξη). Και αυτά μεικτά, για κάθε χρόνο στην ασφάλιση ως βασική σύνταξη και για τα υπόλοιπα ένα συντελεστή από 0,8% το πολύ έως 1,4% για κάθε χρόνο ασφάλισης (επί το μέσο μισθό της καλύτερης 5ετίας) από 2% όπως προείπαμε που είναι ήμερα.
Ειδικά για τα επικουρικά ταμεία, οι συντάξεις θα είναι ανάλογες των εσόδων, με στόχο τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς των εν λόγω οργανισμών. 
Άρα, οι παροχές (συντάξεις) θα περιοριστούν αναλόγως των εσόδων. Πόσο μάλιστα όταν για τα έτη από το 2001 και μετά θα εφαρμοστούν οι ατομικοί λογαριασμοί. Κατά συνέπεια, οι επικουρικές συντάξεις θα γίνουν απόλυτα ανταποδοτικές. 
Οι δικαιούχοι θα λάβουν πίσω τις εισφορές που πλήρωσαν (3% οι ίδιοι και ένα αντίστοιχο ποσοστό οι επιχειρήσεις), συν κάποια μικρή απόδοση (αν και με το «κούρεμα» των αποθεματικών των ταμείων και με τον αποπληθωρισμό –αρνητικό πληθωρισμό- δεν αποκλείεται να προκύψει και μείωση της παροχής κάτω και του κεφαλαίου που συγκεντρώθηκε). Μείον βεβαίως ένα ποσοστό κοντά στο 3% για έξοδα διαχείρισης (λειτουργίας του ταμείου). Το εν λόγω ποσό (ο κουμπαράς κάθε ασφαλισμένου) θα διαιρείται για των μηνών που υπολείπονται (προσδόκιμο ζωής κατά την ηλικία λήψης της παροχής) μέχρι του φυσικού τέλους. Για παράδειγμα, στο 60ό έτος μα γυναίκα έχει σήμερα προσδόκιμο ζωής τα 82 έτη. Άρα, το κεφάλαιο θα διαιρεθεί με το 264 (μήνες) ώστε να προκύψει η σύνταξη. Η οποία, θα μειωθεί και άλλο εάν η δικαιούχος δηλώσει κατά την ημέρα (πρώτη) απόδοσής της ότι σε περίπτωση θανάτου επιθυμεί να συνεχίσει να λαμβάνει τμήμα αυτής (70%) ο εν ζωή σύζυγός της (μέχρι φυσικού του τέλους μια ο ίδιος) ως σύνταξη χηρείας.
Η σύνταξη των δημοσίων υπαλλήλων, επιπλέον, θα υπολογίζεται με βάσει τις αποδοχές της τελευταίας 5ετίας. Και από το 2011 και μετά αυτή η περίοδος δεν είναι και η καλύτερη για τους μισθωτούς λόγω των συνεχών μειώσεων στις αμοιβές τους. Ειδικότερα για τους μη πτυχιούχους δημοσίους υπαλλήλους οι αποδοχές των οποίων έχουν μειωθεί κατά 35%. 
Κατά συνέπεια, πάρα πολλοί εργαζόμενοι έχουν όφελος να επιδιώξουν μια συνταξιοδότηση τώρα, ενόσω η πενταετία ακουμπάει και στην ενάρετη, μισθολογικά περίοδο μέχρι το 2010.


Πηγή: megabox-http://vargian.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου