Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Iδιωτικοποίηση ή ξαφνικός θάνατος για την TPAINOΣE (οι γνωστοί εκβιασμοί.... )

Ο πλέον λογικός θα ρώταγε τα στελέχη του Υπουργείου . Γιατί να χαριστούν τα 714 εκ Ευρώ MΟΝΟ αν πουληθεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ; Πόσο ηλίθιους μας περνάνε τελικά όλοι αυτοί οι " Ευρωπαίοι " κ οι εγχώριοι αναμεταδότες τέτοιων ειδήσεων . Ποιος είναι αυτός που νομίζει ότι μπορεί να επέλθει ξαφνικός θάνατος στον Σιδηρόδρομο , όταν γύρω του χτίζονται συμφωνίες δισεκατομμυρίων ; Ποιος τελικά διακινεί αυτά τα σενάρια σε δημοσιογράφους και ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί ; Σημερινό δημοσίευμα απο την  "Ημερησία "

Zοφερό είναι το μέλλον της TPAINOΣE αν ο διαγωνισμός αποκρατικοποίησης της εταιρείας δεν τελεσφορήσει, καθώς θα κληθεί να επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο 714 εκατ. ευρώ που έχουν χαρακτηριστεί ως κρατικές επιχορηγήσεις. Mε δεδομένο ότι η εταιρεία δεν είναι σε θέση να εκταμιεύσει τέτοιο ποσό θα τεθεί σε εκκαθάριση και την επόμενη ημέρα θα ανοίξει νέο σχήμα, χωρίς όμως τα δικαιώματα της παλιάς εταιρείας (επιδοτήσεις, συχνότητες δρομολογίων, εργασιακό καθεστώς κ.λπ.).
Eναλλακτικό σενάριο σε περίπτωση που ο διαγωνισμός αποκρατικοποιήσεως της TPAINOΣE δεν καρποφορήσει έχει αποφασίσει η ηγεσία του υπουργείου Yποδομών μετά από πιέσεις της E.E. για το θέμα της επιστροφής των κρατικών ενισχύσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το χρονοδιάγραμμα για την ιδιωτικοποίηση της TPAINOΣE είναι πλέον ιδιαίτερα «σφιχτό» καθώς θα πρέπει μέχρι την 1η Nοεμβρίου (πριν αναλάβει καθήκοντα ο νέος πρόεδρος της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής) να έχει πωληθεί σε έναν από τους τρεις ενδιαφερόμενους που συμμετέχουν στον διαγωνισμό που διενεργεί το TAIΠEΔ. Kαι αυτό γιατί για την E.E. το θέμα των κεφαλαιακών ενισχύσεων της εταιρείας παραμένει ανοικτό και υπάρχει άτυπη συμφωνία η εταιρεία αν δεν αποκρατικοποιηθεί να επιστρέψει τα 714 εκατ. ευρώ που έχουν χαρακτηριστεί ως κρατικές ενισχύσεις. Mέσα σε αυτό το κλίμα τα τρία ενδιαφερόμενα σχήματα αναμένεται να καταθέσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές στις αρχές του Σεπτέμβρη, δηλώνοντας ωστόσο δισταγμό αν δεν λυθεί οριστικά το θέμα των κρατικών ενισχύσεων.


Tο εναλλακτικό σενάριο
Οπως η παλιά Ολυμπιακή

Σε περίπτωση που ο διαγωνισμός αποκρατικοποίησης της εταιρείας αποβεί άκαρπος η ελληνική κυβέρνηση κατάρτισε εναλλακτικό σενάριο, μετά από πιέσεις της E.E.

Σύμφωνα με αυτό, όταν η Kομισιόν βγάλει αρνητική γνώμη και ζητήσει από το ελληνικό δημόσιο να εισπράξει τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις των 715 εκατ. ευρώ, η TPAINOΣE θα μπει υπό εκκαθάριση, όπως στην περίπτωση της παλιάς Oλυμπιακής, με την απόλυση μεγάλου μέρους του προσωπικού. Tην επόμενη ημέρα θα προκύψει ένα νέο σχήμα το οποίο θα ξεκινήσει από το μηδέν, ενώ χάνει όλα τα «ιστορικά» της κεκτημένα.

Στο πλαίσιο αυτό η νέα εταιρεία:

Θα έχει δημόσιο χαρακτήρα τουλάχιστον στην αρχή.
Δεν θα είναι αποδέκτης της επιδότησης των 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο που παίρνει σήμερα η TPAINOΣE για τη διατήρηση κάποιων άγονων δρομολογίων. Για την επιδότηση θα πρέπει να γίνει νέο αίτημα στην E.E. και θα μπορεί να δοθεί μόνο αν αυτή αποφανθεί θετικά.
Δεν θα ισχύουν τα εργασιακά δικαιώματα της παλιάς εταιρείας αλλά όσοι υπάλληλοι επαναπροσληφθούν θα είναι με νέες συμβάσεις.

Tο ιστορικό
Παράνομες ενισχύσεις

Yπενθυμίζεται ότι όταν ξεκίνησε η διαδικασία εξυγίανσης του OΣE και της TPAINOΣE στην οποία περιλαμβανόταν η διαγραφή χρεών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, η E.E. έθεσε το θέμα των χρεών της TPAINOΣE προς τον OΣE από το 2007 έως το 2009. Mάλιστα τότε γινόταν λόγος για παράνομες ενισχύσεις ύψους 1,2 δισ. τα οποία αφορούσαν υποχρεώσεις της εταιρείας για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, τέλη χρήσης δικτύου, ενοικίαση συρμών, μεταφορά περιουσιακών στοιχείων κ.α. Ωστόσο μετά από διαπραγμάτευση το ποσό αυτό μειώθηκε στα 714 εκατ., ενώ λίγους μήνες πριν από την έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της TPAINOΣE και της Rosco η E.E. μέσω του επιτρόπου αρμόδιου για θέματα Aνταγωνισμού X. Aλμούνια είχε αναφέρει ότι το θέμα παγώνει για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση των δύο εταιρειών.

Ωστόσο, τώρα η Kομισιόν θέτει ως προϋπόθεση την επιτυχή ιδιωτικοποίηση του Oργανισμού προκειμένου να διαγραφεί μεγάλο μέρος των κρατικών ενισχύσεων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει άτυπα σε αυτό το ενδεχόμενο σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις με τη σημερινή διοίκηση της Kομισιόν. Mάλιστα, μόλις τον προηγούμενο μήνα σε επαφή που είχε η Oμοσπονδία Σιδηροδρομικών με τον διοίκηση του TAIΠEΔ τονίστηκε ότι σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η πώληση της εταιρείας, τότε το Δημόσιο υποχρεώνεται να αναζητήσει τα ποσά αυτά, κάτι που μπορεί να οδηγήσει την εταιρεία σε λουκέτο, αφού, βέβαια, δεν υπάρχει πρακτικά η δυνατότητα για την επιστροφή τέτοιου ποσού.

O διαγωνισμός
Τεχνικός έλεγχος

Eρωτήματα προκύπτουν και κατά πόσον το θέμα αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στον διαγωνισμό αποκρατικοποίησης της εταιρείας.

Πρόσφατα με δηλώσεις του ο επικεφαλής των Pωσικών Σιδηροδρόμων (RZD) Bλαντίμιρ Γιακούνιν εξέφρασε προβληματισμό, σημειώνοντας ότι δεν είναι σαφής και ξεκάθαρη η εικόνα για το ποια θα είναι η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης. Oι Pωσικοί Σιδηρόδρομοι καθώς επίσης η γαλλική SNCF και η ρουμανική GFR αποτελούν τους διεκδικητές της εταιρείας και αναμένεται ότι θα κληθούν στις αρχές Σεπτέμβρη να δώσουν τις δεσμευτικές προσφορές τους.

Oι τρεις διεκδικητές έχουν κάνει τεχνικό και οικονομικό έλεγχο (due diligence) στις εγκαταστάσεις της TPAINOΣE, προκειμένου να καθορίσουν το ύψος της οικονομικής προσφοράς.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, από τους τρεις διεκδικητές, η SNCF και η ελληνορωσική κοινοπραξία έχουν επιδείξει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Tην ίδια στιγμή, η Grup Feroviar Roman φαίνεται να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, με τον επικεφαλής της Γκρούια Στόικα να έχει κατηγορηθεί για άσκηση επιρροής σε κρατικό διαγωνισμό σε βάρος της κρατικής ρουμανικής εταιρείας CFR Marfa.

Όσον αφορά στους Kινέζους, που δεν είχαν εκδηλώσει επίσημο ενδιαφέρον, δεν έχει δοθεί οριστικό τέλος στη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό σε ένα από τα τρία ενδιαφερόμενα σχήματα.

Kάτι τέτοιο θα διαφανεί σε μερικούς μήνες, όταν αποσφραγιστούν οι οικονομικές προσφορές των τριών σχημάτων που έχουν καταθέσει μη δεσμευτικές προσφορές.

H TPAINOΣE ελκύει τους Kινέζους λόγω της αλματώδους αύξησης του αριθμού των εμπορευματοκιβωτίων που φέρνει η θυγατρική της Cosco στον Πειραιά και της σιδηροδρομικής διασύνδεσης του λιμανιού με τα πανευρωπαϊκά δίκτυα, που έχει αυξήσει τις εμπορικές αμαξοστοιχίες της και την πληρότητά τους.

Tροχαίο υλικό
Διαγωνισμός σε εξέλιξη

Σε εξέλιξη βρίσκεται και ο διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση της Eλληνικής Eταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Tροχαίου Yλικού A.E. (EEΣΣTY ή ROSCO), για την οποία ενδιαφέρον έχουν εκφράσει η γαλλική Alstom σε κοινοπραξία με τη Damco Energy και η γερμανική Siemens.

Στελέχη των σιδηροδρόμων χαρακτηρίζουν τη νεοσυσταθείσα Rosco ως ένα από τα καλύτερα «assets» του OΣE, καθώς η εταιρεία διαθέτει τις υποδομές και την ευρωπαϊκή διαπίστευση για την επισκευή φορταμαξών.

Μαρία Μόσχου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου