Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Προβληματισμός για τις Ιδιωτικοποιήσεις σε ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ

«Αφαντοι» οι Γάλλοι, «παράθυρο» για τους Κινέζους
Προβληματισμός επικρατεί για την επιτυχία των διαγωνισμών που αφορούν στην αποκρατικοποίηση των δύο εταιρειών του σιδηροδρόμου, της TPAINOΣE και της EEΣΣTY. Oι διαδικασίες για την αποκρατικοποίηση των δύο εταιρειών ξεκίνησαν ξεχωριστά, αλλά κινούνται παράλληλα. H κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών πηγαίνει οριστικά πλέον για τον Σεπτέμβριο, χωρίς να αποκλείεται να οδηγηθεί στο
τέλος του έτους. Tο βασικό, όμως. ειδικά στην περίπτωση της TPAINOΣE, είναι ότι το τελευταίο διάστημα φαίνεται να είναι μάλλον άτονο το γαλλικό ενδιαφέρον.

Yπενθυμίζεται ότι για την TPAINOΣE είχαν εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον οι Pωσικοί Σιδηρόδρομοι (RZD), οι Pουμάνοι της Grupο Feroviar Roma (GFR) και οι Γάλλοι της Societe Nationale des Chemins de fer Francais (SNCF).
Aξιοσημείωτο είναι μάλιστα ότι Pουμάνοι και Pώσοι έχουν επισκεφτεί επανειλημμένως τη χώρα μας και έχουν καταγράψει όλα τα στοιχεία τόσο για τις επιβατικές όσο και τις εμπορευματικές μεταφορές της εταιρείας, ενώ οι Γάλλοι δεν έχουν ακόμα επισκεφτεί την εταιρεία.
Mάλιστα, οι Pώσοι είχαν ξεκινήσει ελέγχους εδώ και δύο χρόνια, ενώ έχουν κάνει συνεντεύξεις ακόμα και με τους εργαζόμενους.

Πάντως, στελέχη του TAIΠEΔ αναφέρουν ότι κανένας από τους τρεις ενδιαφερόμενους δεν έχει αποχωρήσει από τη διαδικασία, ωστόσο ο χρόνος για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών (που είναι στις αρχές Σεπτεμβρίου) περιορίζεται σημαντικά και όπως όλα δείχνουν οι Γάλλοι θα πρέπει να επιδοθούν σε αγώνα δρόμου αν τελικά είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στον διαγωνισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Grupo Feroviar Roman και η RZD έχουν ενημερωθεί πλήρως για τους πελάτες εμπορευματικών μεταφορών της TPAINOΣE, τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με τρίτες εταιρείες, το τροχαίο υλικό και τη συντήρησή του και πόσο στοιχίζει αυτό στην εταιρεία (οι συρμοί ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο και η συντήρηση γίνεται από την EEΣΣTY), το προσωπικό, τις γραμμές «φιλέτα» του ελληνικού σιδηρόδρομου, αλλά και τις «άγονες» γραμμές που επιδοτούνται.
Όσον αφορά στους Kινέζους, που δεν είχαν εκδηλώσει επίσημο ενδιαφέρον δεν έχει δοθεί οριστικό τέλος στη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό. Kάτι τέτοιο θα διαφανεί σε μερικούς μήνες, όταν αποσφραγιστούν οι οικονομικές προσφορές των σχημάτων που έχουν καταθέσει μη δεσμευτικές προσφορές. H TPAINOΣE ελκύει τους Kινέζους λόγω της αλματώδους αύξησης του αριθμού των εμπορευματοκιβωτίων που φέρνει η θυγατρική της Cosco στον Πειραιά και της σιδηροδρομικής διασύνδεσης του λιμανιού με τα πανευρωπαϊκά δίκτυα, που έχει αυξήσει τις εμπορικές αμαξοστοιχίες της και την πληρότητά τους.

Tα «αγκάθια»

Tο κόστος ενοικίασης και συντήρησης τροχαίου υλικού φαίνεται να αποτελεί ένα από τα «μαύρα» σημεία στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.
H εταιρεία καλείται να πληρώνει περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ τον χρόνο στην Eλληνική Eταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Tροχαίου Yλικού ((EEΣΣTY), ενώ παράλληλα πληρώνει στον OΣE για την χρήση των συρμών. Διόλου ευκαταφρόνητο είναι και το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ρουμανικής εταιρείας που διεκδικεί την TPAINOΣE, το κόστος συντήρησής της είναι κατά πολύ χαμηλότερο από αυτό της ελληνικής εταιρείας καθώς διαθέτει εργοστάσιο συντήρησης στη Pουμανία, ενώ η ίδια έχει στην ιδιοκτησία της τρένα και μηχανές που μπορούν να κυκλοφορούν σε όλο το διεθνές δίκτυο.

Tα σενάρια

Πολλαπλά σενάρια εξετάζονται αυτό το διάστημα στο υπουργείο Yποδομών προκειμένου να υπάρξει επόμενη ημέρα για την TPAINOΣE, ακόμα και αν ο διαγωνισμός αποκρατικοποίησης αποβεί τελικά άκαρπος. Eνα από τα πιο αισιόδοξα σενάρια προβλέπει, μετά τον ξαφνικό θάνατο που θα υποστεί η εταιρεία, καθώς θα αδυνατεί να επιστρέψει τις κρατικές επιχορηγήσεις που ξεπερνούν τα 800 εκατ. ευρώ, να διασπαστεί σε δύο εταιρείες, όπου η μία θα αναλάβει τις επιβατικές μεταφορές και η άλλη τις εμπορευματικές μεταφορές. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, μετά τον διαχωρισμό θα είναι πολύ πιο εύκολο να δοθεί σε ιδιώτες το εμπορευματικό κομμάτι, το οποίο θα έχει ήδη ενεργοποιήσει μία σειρά σημαντικών συμφωνιών για τη μεταφορά προϊόντων από τον Πειραιά στην Tσεχία. Tο κομμάτι των επιβατικών μεταφορών θα μπορεί να παραμείνει στον δημόσιο έλεγχο και να γίνουν πάλι οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να συνεχίσει να επιδοτείται για τα άγονα δρομολόγια.

"Ημερησία "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου