Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Αυτοδιάλυση επικουρικού ταμείου για πρώτη φορά

Κόντρα εργαζόμενων-συνταξιούχων
Δυστυχώς η αλληλεγγύη των γενεών -που αποτελεί προαπαιτούμενο για την διατήρηση του συνταξιοδοτικού συστήματος - έχει διαταραχθεί σοβαρά και αυτά είναι τα πρώτα αποτελέσματα. Διαβάζουμε και αναδημοσιεύουμε
Στη διάλυση και τη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του επικουρικού ταμείου ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ προχωρούν οι σύλλογοι των εργαζομένων που το είχαν συστήσει το 1977 και σήμερα καταβάλλει επικουρικές συντάξεις σε
περίπου 6.500 συνταξιούχους τραπεζικούς.
Αφορμή στάθηκε μία δικαστική απόφαση, που επαναφέρει τις επικουρικές συντάξεις στα προ των μειώσεων επίπεδα. Δηλαδή στα 900 ευρώ από 390 ευρώ σήμερα.

Οι μειώσεις στις επικουρικές ήταν προαπαιτούμενο για να συνεχίσει το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, βάσει αναλογιστικής μελέτης, να είναι βιώσιμο. Τα αποθεματικά του Ταμείου ανέρχονται σε περίπου 220 εκατ. ευρώ.


Συγκεκριμένα το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ καλύπτει στο κομμάτι της επικούρησης συνταξιούχους που προέρχονται κυρίως από την πρώην Ιονική Τράπεζα, η οποία έχει απορροφηθεί από την Alpha Bank. Στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ συμμετέχουν ακόμα εργαζόμενοι (και συνταξιούχοι) που προέρχονται από την πρώην Τράπεζα Εργασίας, την πρώην Τράπεζα Κρήτης, την πρώην Marfin, την Εθνοκάρτα και την Τράπεζα Αττικής.

Οι σύλλογοι εργαζομένων (των άνω τραπεζών) κατηγορούν τους συνταξιούχους ότι με προσφυγές στα δικαστήρια «τινάζουν» στον αέρα το Ταμείο, που πλέον με βάση τα αποθεματικά δεν θα μπορεί να δίνει επικουρικές ύστερα από 3- 4 χρόνια. Και αυτό επειδή το Πρωτοδικείο της Αθήνας δικαίωσε συνταξιούχους της πρώην Ιονικής Τράπεζας και επαναφέρει τις επικουρικές συντάξεις στα προ των μειώσεών τους επίπεδα, δηλαδή στα 900 ευρώ από 390 ευρώ σήμερα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τα περίπου 10.000 μέλη του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ οι 6.500 είναι συνταξιούχοι, όπως αναφέρει στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank Τάσος Γκιάτης.

Τα σωματεία των εργαζομένων, συνεχίζει, αποφάσισαν ομόφωνα να αποχωρήσουν από το Ταμείο με άμεση απόδοση των χρημάτων που τους αναλογούν και να προχωρήσουν στη σύσταση είτε επαγγελματικού σωματείου, ή να καλύψουν το εφάπαξ μέσω ασφαλιστικών προγραμμάτων. Σύμφωνα με το καταστατικό του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ (είναι ΝΠΙΔ) προβλέπεται τόσο η διάλυσή του όσο και να απαιτήσει κάθε μέλος ατομικά να λάβει τις εισφορές που έχει καταβάλει.


Για το θέμα ο Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του: «Μετά από σειρά κοινών πρωτοβουλιών όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων, που εκπροσωπούν τα μέλη τους στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, σε απόλυτη συνεργασία με το ΔΣ του Ταμείου πετύχαμε τη βελτίωση των όρων επιβίωσής του με στόχο τη διασφάλιση της μακροχρόνιας αναλογιστικής ισορροπίας και την πλήρη κάλυψη όλων των ασφαλισμένων.

Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα που παραθέτουν:

ΕΙΣΦΟΡΕΣ 2013                                          ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 2013
15.650.453                                                   25.833.776

Αν εφαρμοστεί η δικαστική απόφαση σε πλήρη εναρμόνιση με το ζητούμενο της ομάδας των συνταξιούχων τότε η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:

ΕΙΣΦΟΡΕΣ 2013                               ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 2013 (με δικ. απόφαση)
15.650.453                                                    43.489.820

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, μια πολιτική ομάδα παλαιών συνταξιούχων πέτυχαν την έκδοση δικαστικής απόφασης που αυξάνει το βοήθημά τους 70% και με σωρεία ένδικων μέσων διεκδικούν τελικά την επαναφορά των συντάξεων στο ύψος των 906,78 ευρώ, οδηγώντας μαθηματικά το Ταμείο σε συντομότατη αδυναμία πληρωμής συντάξεων, δηλαδή σε αδυναμία εκπλήρωσης του σκοπού του, γεγονός που αυτόματα και αυτονόητα σημαίνει ότι κανένα απολύτως μέλος μας που είναι ενεργός ασφαλισμένος του ΤΑΛΠΙΤ-ΑΤ δεν θα απολαύσει επικουρική σύνταξη έστω και έναν μήνα...

Eφη Καραγεώργου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου