Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Αλλαγές (προς το χειρότερο) στις 100 δόσεις και στο ασφαλιστικό...

Πέρασαν οι εκλογές και ... έρχεται ο λογαριασμός. Άλλωστε ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την κάλπη.
 Οι αλλαγές περιλαμβάνουν από αύξηση του επιτοκίου ως μείωση των δόσεων ή ακόμη και “αποβολή” από το καθεστώς ρύθμισης των 100 δόσεων για τους φορολογούμενους οφειλέτες ενώ "κόφτης" θα μπαίνει στις συντάξεις ανάλογα με τα οικονομικά των Ταμείων.Οι αλλαγές στις 100 δόσεις  έρχονται στις 15 Οκτωβρίου, όμως θα έχουν
αναδρομική ισχύ από την πρώτη του μήνα. Έτσι από την 1η Οκτωβρίου αυξάνεται το επιτόκιο για όσους έχουν χρέη άνω των 5.000 ευρώ από το 3% στο 5% και μαζί το ποσό των δόσεων που θα πρέπει να πληρώσουν. Το επιτόκιο θα επιβαρύνει τους οφειλέτες ως προς το υπόλοιπο ποσό.


Παράλληλα καθορίζεται ότι θα έχουν μηδενικό επιτόκιο μόνον όσοι έχουν χρέη ως 5.000 ευρώ και δεν είναι ούτε ελεύθεροι επαγγελματίες, ούτε ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, ούτε έχουν εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ το χρόνο ούτε και την... ατυχία να έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 150.000 ευρώ.

Αν συντρέχει ένας από τους παραπάνω λόγους επιβαρύνονται με επιτόκιο.

Ταυτόχρονα άσχετα με τον αριθμό των δόσεων που έχει επιλέξει κάθε οφειλέτης με το νέο καθεστώς θα γίνει νέος καθορισμός των δόσεων με βάση το εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία και έτσι πολλοί θα είναι εκείνοι που θα δουν τον αριθμό των δόσεών τους να μειώνεται και φυσικά να αυξάνεται το ποσό που θα πρέπει να πληρώνουν κάθε μήνα.

Όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν παρά τη ρύθμιση τις δόσεις του ή έχουν νέα χρέη στο δημόσιο τα οποία δεν εξοφλούν (δίδεται η δυνατότητα ρύθμισης έως σε 12 δόσεις) τότε χάνουν το δικαίωμα στη ρύθμιση.
Επίσης μέσα στον Οκτώβριο μπαίνει μπροστά το νέο ασφαλιστικό, έρχεται νέος νόμος που αλλάζει τα πάντα για όλους. Παλιούς και νέους ασφαλισμένους.
Με τον νέο νόμο έρχονται αλλαγές που ανατρέπουν το ποσό που παίρνουν ως σύνταξη οι ασφαλισμένοι καθώς μπαίνει “αυτόματος κόφτης” που θα υπολογίζει το έλλειμμα των ταμείων. Οι ασφαλισμένοι δηλαδή θα έχουν μειώσεις όταν μεγαλώνει το έλλειμμα και τα ποσά θα επανέρχονται (όχι όμως αναδρομικά) όταν το έλλειμμα μειώνεται.
Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή αφορά στον υπολογισμό της σύνταξης με βάση τον ασφαλιστικό βίο κάθε ασφαλισμένου ξεχωριστά.
Ουσιαστικά οι ασφαλισμένοι θα παίρνουν ως σύνταξη το 50% του μισθού όπως προκύπτει από τον μέσο όρο των μισθών όλου του εργασιακού τους βίου. Η αλλαγή αυτή θα εφαρμοστεί αυτόματα για τους ασφαλισμένους μετά το 1993 και με μικρές προσαρμογές για τους παλιούς.
Ταυτόχρονα όλοι οι ασφαλισμένοι σε ό,τι αφορά στην κύρια σύνταξη τους θα υπάγονται σε ένα ταμείο που δεν θα είναι άλλο από το ΙΚΑ, ενώ τα επικουρικά μετατρέπονται σε επενδυτικά ταμεία.
Το κράτος πλέον θα εγγυάται σύνταξη μόλις 380 ως 400 ευρώ, ενώ το ΕΚΑΣ καταργείται από το 2019 και θα αντικατασταθεί από νέο κατά πολύ μικρότερο όμως επίδομα.
Τέλος θα επιτρέπεται η μερική απασχόληση στους συνταξιούχους.

1 σχόλιο:

  1. Προς νέους και νέες που βγαίνετε στην αγορά εργασίας:
    Πάρτε δρόμο, πηγαίνετε όπου αλλού μπορείτε, εδώ και δουλειά δεν θα βρήτε και ασφάλιση δεν θα έχετε και σύνταξη δεν θα πάρετε. Οι νυν εργαζόμενοι θα συνταξιοδοτηθούν μετά από 10-12 χρόνια, θα πάρουν τα μπελερίνια τους και θα σας πάρουν και τις θέσεις εργασίας με μερική απασχόληση, που ενδεχομένως να βρίσκατε και εσείς. Τι να γίνει αυτό θέλει το εκλογικό σώμα, ΕΥΡΩ και ξερό ψωμί! Αλήθεια εσείς πήγατε να ψηφίσετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή