Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

To πόρισμα της επιτροπής των σοφών για το ασφαλιστικό

ΚΛΙΚ ΕΔΩ  για να διαβάσετε το πόρισμα της "επιτροπής των σοφών" για το ασφαλιστικό.
Σε κεφαλοποιητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και σε ενοποιήσεις ταμείων «οδηγεί» το πόρισμα της «επιτροπής σοφών» που παραδόθηκε το μεσημέρι στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Το πόρισμα και οι λύσεις που προτείνει φέρνουν ριζικές αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, στο ασφαλιστικό δηλαδή.


Βάσει του πορίσματος, η δημιουργία εθνικού φορέα κοινωνικής ασφάλισης στον οποίο όλα τα ταμεία είναι η πρόταση της πλειοψηφίας της επιτροπής τεχνοκρατών για το νέο σύστημα συνταξιοδότησης. Ο νέος φορέας δεν μπορεί να είναι άλλος από το ΙΚΑ καθώς σ' αυτόν υπάγεται ο μεγαλύτερος αριθμός ασφαλισμένων ενώ ταυτόχρονα διαθέτει την υποδομή για να υποστηρίξει το εγχείρημα.

Επιπλέον, η «επιτροπή σοφών» στο πόρισμά της προτείνει τη δημιουργία «ατομικού κουμπαρά» για κάθε έναν ασφαλισμένο στον οποίο θα συγκεντρώνονται οι ατομικές εισφορές, ενώ μια από τις βασικές ανατροπές που θέτει είναι και αυτή της εγγυημένης βασικής σύνταξης των 360 ευρώ (φέρνοντας ουσιαστικά στη χώρα μας το «μοντέλο Αυστραλίας & Νέας Ζηλανδίας»): η βασική σύνταξη που θα απονέμεται θα συνδέεται με την περιουσία, δηλαδή θα συνυπολογίζονται εισοδήματα από ενοίκια, μερίσματα, επενδύσεις και καταθέσεις - εισοδήματα, που θα μειώνουν τη σύνταξη και ατομικά και οικογενειακά. Έτσι, τα 360 ευρώ σύνταξη, θα είναι εγγυημένα μόνο για τους φτωχούς, καθώς όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα, τόσο μικρότερη θα είναι η βασική σύνταξη, η οποία μπορεί να καταλήγει και σε μηδέν ευρώ, για τους πλούσιους.

Μια άλλη ανατροπή έχει σχέση με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, καθώς προτείνεται η κατάργηση της και η αντικατάσταση της από ρήτρα ελεγχόμενου ελλείμματος.

Όπως αναφέρει, τέλος, η «επιτροπή σοφών» στον πρόλογό της: «Η Επιτροπή ανέλαβε το δύσκολο έργο να σχεδιάσει ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα. Ένα φιλόδοξο εγχείρημα που έφερε σε πέρας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Οι επιλογές που διατυπώθηκαν, κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων, ήταν περισσότερες της μιας. Ωστόσο, μετά από ώριμες σταθμίσεις, επήλθε, σε κάποιο βαθμό, σύγκλιση απόψεων. Το πόρισμα δεν έκρυψε την πολυφωνία και τον πλουραλισμό, ενώ παράλληλα απέφυγε τις ωραιοποιήσεις. Εννοείται ότι το μόνο που χάραξε η Επιτροπή, είναι το μονοπάτι. Γι’ αυτό περιορίστηκε στην παράθεση των αρχών του προτεινόμενου συστήματος. Η υλοποίησή του προϋποθέτει περαιτέρω τεχνικές επεξεργασίες. Ομοίως, η Επιτροπή δεν προχώρησε στην εξειδίκευση της μετάβασης που θα αποτελέσει αντικείμενο ξεχωριστής πρότασης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου