Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Συνάντηση ΠΕΠΕ και Σωματείου Ηλεκτρολόγων με Υφυπουργό Εργασίας

Η συνάντηση έγινε σήμερα στο γραφείο του Υφυπουργού Εργασίας μετά απο πρωτοβουλία συναδέλφων και σε αυτήν παρεβρέθηκαν οι Μπάμπαλης Δημήτρης, Γκίκας Γιώργος, Κλάψης Νεκτάριος, Γενιδούνιας Κώστας και Τουρλής Βασίλης.
Σε αυτήν είχαμε ξεκάθαρη τοποθέτηση της Νομικής Συμβούλου του Υφυπουργού Εργασίας που άλλαξε τα όσα ξέραμε για το θέμα των πριν το 1983 ασφαλισμένων που αποχωρούσαν μέχρι πρόσφατα με 35έτη άνευ ορίου ηλικίας. Η Νομική Σύμβουλος ξεκαθάρισε καταρχήν ότι 
όσοι έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια πριν την 18η Αυγούστου μπορούν να ασκήσουν οποτεδήποτε θέλουν το δικαίωμα τους και να αποχωρήσουν, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

Για τους υπολοίπους (πριν το 1983) η ηλικία  συνταξιοδότησης υπολογίζεται ανάλογα με το πότε συμπληρώνεται η 35ετία. Σε ποιο έτος δηλαδή ο κάθε εργαζόμενος συμπληρώνει τα 35 χρόνια. Κατόπιν βλέπει στο πίνακα το έτος που συμπληρώνει τα 35 χρόνια και τι ηλικία συνταξιοδότησης προβλέπει ο πίνακας για την ηλικία των 58 ετών.
Για παράδειγμα κάποιος που συμπληρώνει το 2015 τα 35 χρόνια, συνταξιοδοτείται 58 ετών και 6 μηνών.
Κάποιος που συμπληρώνει το 2016 τα 35 χρόνια συνταξιοδοτείται στα 59 του χρόνια.
Κάποιος που συμπληρώνει το 2017 τα 35 χρόνια συνταξιοδοτείται στα 59 χρόνια και 6 μήνες. (κοκ μέχρι τα 62).

Η Νομική Σύμβουλος επίσης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις όπως ακούγεται και ότι ακόμα και οι ενταγμένοι στα ΒΑΕ με τον Νόμο 4093 έχουν όριο ηλικίας τα 62 χρόνια.(το οποίο πλησιάζει κάποιος σταδιακά ανάλογα με το πότε κατοχύρωσε δικαίωμα). Υποστήριξε ότι αρκετές αλλαγές είχαν δρομολογηθεί απο τον Νόμο 4093,τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλά αιτήματα απο φορείς για τα θέματα που έχουν προκύψει και που στην πλειονότητα τους αφορούν εργαζόμενους που πρωτασφαλίστηκαν σε μικρή ηλικία.

Στο ερώτημα των συναδέλφων για το τι σημαίνει αυτό που γράφτηκε ότι δεν καταργήθηκε η 35 ετία η απάντηση ήταν πως αυτό αφορά όσους επιθυμούν να αποχωρήσουν με 35 χρόνια εργασίας,αλλά σύνταξη θα λάβουν όταν πιάσουν το προβλεπόμενο όριο ηλικίας !

Για το θέμα του εφάπαξ ειπώθηκε ότι γίνονται προσπάθειες ο νέος Νόμος να προβλέπει την επιστροφή των εισφορών των εργαζομένων, τουλάχιστο. Ενώ για το θέμα της επικουρικής σύνταξης γίνονται διάφορες μελέτες και δεν υπάρχει κάποιο νεώτερο.
Την συνάντηση χαιρέτισε και ο Υφυπουργός Εργασίας που βρισκόταν στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Γενικώς η εντύπωση που υπάρχει μετά την συνάντηση είναι ότι πολύ δύσκολα θα γίνουν αποδεκτές απο την πολιτική ηγεσία αλλαγές στο υπάρχον Νομοσχέδιο.

Οι εκπρόσωποι μας ανέλυσαν επακριβώς τις ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος, οι οποίες έγιναν κατανοητές και θα γίνει εκ νέου μελέτη των υπομνημάτων που κατέθεσε τόσο η ΠΟΣ όσο και η ΠΕΠΕ.

Ο αγώνας για την ανατροπή των αντασφαλιστικών ρυθμίσεων συνεχίζεται καθημερινά.

Το στέκι της έλξης - Το blog των μηχανοδηγών 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου