Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Ποιοι θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης το 2017: Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό κ στα όρια ηλικίας

Οι ρυθμίσεις αυτές ισχύουν για όσους ασφαλισμένους είχαν τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2012, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2013 ισχύει ενιαίο καθεστώς και πλήρης σύνταξη καταβάλλεται στα 67 (ή εναλλακτικά στα 62 με 40 έτη ασφάλισης).

Με το νέο σύστημα -που είναι ήδη σε ισχύ- η ηλικία συνταξιοδότησης συνδέεται άμεσα
με το παλαιό όριο. Δηλαδή, οι ασφαλισμένοι που πιάνουν εντός του 2017 το όριο που ίσχυε με τον προηγούμενο νόμο, θα δουν πώς διαμορφώνεται η νέα ηλικία συνταξιοδότησης και θα αποχωρήσουν όποτε τη συμπληρώσουν.


Προσοχή, καθώς αν το παλαιό όριο συμπληρώνεται από το 2018 και μετά, ισχύουν διαφορετικές ρυθμίσεις, καθώς αυξάνεται περαιτέρω η ηλικία συνταξιοδότησης.

Συνολικά, 27 συνταξιοδοτικές διατάξεις αλλάζουν τη νέα χρονιά και οδηγούν σε παράταση του εργάσιμου βίου. Οι 14 από αυτές τις διατάξεις εφαρμόζονται στο Δημόσιο, ενώ αντιθέτως στον ΟΑΕΕ το πλαίσιο συνταξιοδότησης είναι ήδη αυστηρό και δεν υπάρχουν περιθώρια για σημαντικές αλλαγές.

Για την ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη οι ασφαλισμένοι μπορούν να αξιοποιήσουν πλασματικά έτη, όπως ο στρατός και οι σπουδές. Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι όσοι επιλέξουν την πρόωρη συνταξιοδότηση, καθώς επιβάλλεται «πέναλτι» που οδηγεί σε χαμηλότερη σύνταξη (το ποσοστό της μείωσης εξαρτάται, μεταξύ άλλων, με το πόσα χρόνια νωρίτερα γίνεται η έξοδος).

Στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες ισχύει ότι ασφαλισμένοι πριν από το 1983 μπορούσαν να αποχωρήσουν με πλήρη σύνταξη με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας. Ωστόσο εφόσον συμπληρώνουν την 35ετία το 2017, θα μπορούν να φύγουν με πλήρη σύνταξη στην ηλικία των 59 ετών και 6 μηνών.

Οι νέες συντάξεις, που θα εκδοθούν με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, θα είναι μειωμένες από 10% έως 30% σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς. Δηλαδή θα αρχίζουν από 400 ευρώ και θα πιάνουν ταβάνι στα 1.200 ευρώ. Όσοι συνταξιοδοτηθούν εντός του 2017 με τη σύνταξή τους να υπολείπεται κατά 20% και πλέον από τον παλιό τρόπο, θα δικαιούνται το 1/3 της διαφοράς. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 θα πρέπει να επανυπολογιστούν 2,6 εκατομμύρια κύριες συντάξεων για να προκύψει η προσωπική διαφορά – την οποία θέλει να καταργήσει το ΔΝΤ.

 Δημιουργείται από 1-1-2017 ο ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) με ελλείμματα –μαμούθ. Συγκεκριμένα, το 2017, το Ταμείο, όπου εντάσσονται από την 1η Ιανουαρίου 2017 3,5 εκατ. ασφαλισμένοι και 2,6 εκατ. συνταξιούχοι, θα εμφανίσει έλλειμμα 2,9 δισ. ευρώ, το οποίο θα μειωθεί 1,1 δισ. ευρώ ύστερα από πρόσθετες «διορθωτικές» ενέσεις ρευστότητας από τον κρατικό προϋπολογισμό της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ. Τα υπό ένταξη Ταμεία θα πρέπει έως το τέλος Ιανουαρίου 2017 να εκχωρήσουν αυτόματα, με βάση το νέο Ασφαλιστικό, στο υπερταμείο ΕΦΚΑ την κινητή και ακίνητη περιουσία τους αξίας περίπου 16 δισ. ευρώ μαζί με τις υποχρεώσεις (3,5 δισ. ευρώ απλήρωτες συντάξεις + 3,1 δισ. ευρώ οφειλές προς τον ΕΟΠΥΥ) και τις απαιτήσεις έναντι απλήρωτων εισφορών (ληξιπρόθεσμες οφειλές 16,6 δισ. ευρώ).

 Συνεχίζεται η μεγάλη αφαίμαξη στις επικουρικές συντάξεις. Έγινε ήδη η περικοπή έως 50% στις επικουρικές 260.000 συνταξιούχων. Για το νέο έτος από τις τσέπες των δικαιούχων επικουρικών θα αφαιρεθούν 233,9 εκατ. ευρώ, τα οποία μαζί με τα φετινά 114,6 εκατομ. ανεβάζουν τον συνολικό λογαριασμό για τους συνταξιούχους στα 348,5 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι από την αύξηση της παρακράτησης της εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ από το 4% στο 6% στις κύριες συντάξεις και την επιβολή παρακράτησης 6% (για τον ίδιο λόγο, δηλαδή τον ΕΟΠΥΥ) στις επικουρικές συντάξεις από τον Ιούλιο του 2015, οι 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχοι έχασαν- για πάντα -γύρω στα 600 εκατ. ευρώ. Επίσης σχεδόν σε όλους τους συνταξιούχους έγινε μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεών τους λόγω μείωσης του αφορολόγητου και αύξησης της μηνιαίας φορολογικής παρακράτησης από τις συντάξεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου