Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Δικαίωση για την δεύτερη μείωση του 25% απο τον Άρειο Πάγο

Κρίθηκαν παράνομες οι μειώσεις άνω του 25% στους μισθούς των ΔΕΚΟΣτα αζήτητα έστειλε και ο Άρειος Πάγος την πραξικοπηματική δεύτερη μείωση του 25% που επιβλήθηκε στους εργαζόμενους σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ απο την Κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου.Το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε ότι η ενέργεια του ...αετού Σαμαρά (κατά πολλούς συνδικαλιστές στον χώρο και
σωτήρα της πατρίδας μας ) προσκρούει στο Σύνταγμα. Αναλυτικότερα  

Οι αρεοπαγίτες δικαίωσαν εργαζομένους στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Ξάνθης οι οποίοι διεκδικούσαν τη μη μείωση των αποδοχών τους σε ποσοστό πέραν του 25% αλλά η επίμαχη απόφαση καταλαμβάνει όλους τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, κ.λπ.

Οι αρεοπαγίτες, συντασσόμενοι με την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου και αντίστοιχες αποφάσεις πολιτικών δικαστηρίων, έκριναν ότι οι περικοπές πέραν αυτού του ποσοστού δηλαδή του 25% δεν είναι νόμιμες
Συγκεκριμένα, ο Άρειος Πάγος στην υπ΄ αριθμ. 113/2017 απόφασή του υπογραμμίζει ότι η ρύθμιση του Ν. 4354/2015, την οποία επικαλέσθηκε η ΔΕΥΑ Ξάνθης προκειμένου να δικαιολογήσει (εκ των υστέρων) τις περικοπές είναι μη νόμιμες καθώς ήδη το θέμα είχε κριθεί με τελεσίδη δικαστική απόφαση. Στην απόφαση του Αρείου Πάγου τονίζεται πως ο νομοθέτης δικαιούται μεν κατ’ αρχήν να θεσπίζει αναδρομικές ρυθμίσεις, όταν η ευχέρειά του αυτή δεν περιορίζεται ευθέως από το Σύνταγμα όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην αναδρομική επιβολή φόρου.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως η ευχέρεια όμως αυτή του νομοθέτη έχει όρια, τα οποία ελέγχονται από τα δικαστήρια και οι αναδρομικές ρυθμίσεις δεν επιτρέπεται να θίγουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.Εξ άλλου, προσθέτουν οι αρεοπαγίτες, η αναδρομική ρύθμιση του νόμου δεν επιτρέπεται να προσκρούει σε άλλες συνταγματικές διατάξεις, όπως η αρχή της ισότητας και το δικαίωμα της ιδιοκτησίας (άρθρα 4 και 17 του Συντάγματος) ή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).Παράλληλα, οι δικηγόροι Δημήτριος Βασιλείου και Σπύρος Μπαλατσούκας που εκπροσώπησαν στον 'Αρειο Πάγο την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΔΕΥΑ (η οποία είχε ασκήσει πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των εργαζομένων) σε δήλωσή τους χαρακτηρίζουν την επίμαχη απόφαση «πολύ σημαντική, καθώς ξεκαθαρίζει πολλά σημαντικά νομικά ζητήματα, που ανέκυψαν από εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καθώς ερμήνευσε (το ΓΛΚ) εσφαλμένα τον νόμο και ενέμεινε στην εφαρμογή της εγκυκλίου που το ίδιο εξέδωσε, ακόμη και αφού το σφάλμα του είχε επισημανθεί με πολλές αποφάσεις πολιτικών δικαστηρίων, αλλά και από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου».



Δικό μας σχόλιο 

Υπενθυμίζουμε ότι 150 και πλέον μηχανοδηγοί έφαγαν στο κεφάλι το δεύτερο 25% το 2013 και τότε κάποιοι μας μιλούσαν για την ανάπτυξη που έρχεται , για την κατάσταση στην χώρα, για την μάχη που δίνουν οι αετοί, για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ των πέντε θαλλασών και έξι Ηπείρων.
Μόνο που με αυτή την δεύτερη μείωση η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έγινε ελκυστικότατη (χαμηλότατοι μισθοί) και εντάχθηκε παράλληλα στο ΤΑΙΠΕΔ το 2013 με αποτέλεσμα να ιδιωτικοποιηθεί το 2017.
Θυμίζουμε και ότι το στέκι της έλξης ΠΡΩΤΟ είχε αναδείξει το θέμα με τις δικαστικές διεκδικήσεις όταν κάποιοι ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΝ και ονειρεύονταν ανάπτυξη με τους αετούς και τα ...μνημόνια της υποταγής και καταστροφής.

Το στέκι παρακολουθεί το θέμα και θα ενημερώνει συνεχώς τους συναδέλφους.

Το στέκι της έλξης - Το blog των μηχανοδηγών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου