Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Συντάξεις - Τα νέα ποσά μετά τον επανυπολογισμό (πίνακες), σταδιακή εξόφληση των εφάπαξ


Ο καλός μέσος όρος μισθού και τα πολλά έτη ασφάλισης εξασφαλίζουν τελικά μεγαλύτερο ποσό στη σύνταξη, παρά τα όσα
αρχικά προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου. 

Οι απώλειες για όσους έχουν πολλά έτη στην εργασία και μισθό άνω των 1.500 ευρώ περιορίζονται.

Τα ποσά της σύνταξης που προκύπτουν με βάση τον νέο υπολογισμό είναι μεγαλύτερα για μια μεγάλη κατηγορία ασφαλισμένων, ειδικά στον δημόσιο τομέα όπου οι αμοιβές ήταν αυξημένες.

Πηγή: newsit

Έπειτα από δύο μήνες ανακοπής της ομαλής ροής αποπληρωμής των εφάπαξ του Δημοσίου, λόγω καθυστέρησης στην απορρόφηση των απαραίτητων κονδυλίων από το πρόγραμμα των ληξιπρόθεσμων, το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων θα αρχίσει τις επόμενες ημέρες τη σταδιακή αποπληρωμή περίπου 2.000 αιτήσεων για εφάπαξ μέχρι το τέλος Μαρτίου, αφού πριν από τέσσερις ημέρες εκταμιεύθηκε κονδύλι 70 εκατ. ευρώ.


Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι το πρώην Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων θα λάβει 396 εκατ. ευρώ εντός του 2017 για να εξοφλήσει τουλάχιστον 18.000 εφάπαξ. 

Επίσης, ο προγραμματισμός προέβλεπε εκταμίευση 50 εκατ. ευρώ κάθε μήνα, αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο και μέχρι τον Σεπτέμβριο (η τελευταία δόση ανέρχεται σε 46 εκατ. ευρώ).

Πέρυσι συνολικά χορηγήθηκαν από το συγκεκριμένο ταμείο 11.500 εφάπαξ με μειώσεις που κυμάνθηκαν μεσοσταθμικά περίπου στο 18% και αφορούσαν αιτήσεις μετά την 1/9/2013, ενώ στην αναμονή θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται περίπου 24.500 εφάπαξ.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα τα εφάπαξ χορηγούνται με καθυστέρηση μεγαλύτερη των δύο ετών, καθώς αυτά που πρόκειται να αποπληρωθούν τις επόμενες ημέρες αφορούν αιτήσεις χορήγησης Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του 2015.

Σήμερα τα εφάπαξ χορηγούνται με καθυστέρηση μεγαλύτερη των δύο ετών, καθώς αυτά που πρόκειται να αποπληρωθούν τις επόμενες ημέρες αφορούν αιτήσεις χορήγησης Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του 2015.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2011-2015 τα εφάπαξ είχαν υποστεί άλλες δύο μειώσεις, οι οποίες συνολικά άγγιξαν το 38%. 

Για τις μειώσεις εκείνης της περιόδου οι οργανώσεις των συνταξιούχων είχαν προσφύγει στο ΣτΕ διεκδικώντας να τους αποδοθούν τα χρήματα των περικοπών του εφάπαξ από τους νόμους των δύο πρώτων μνημονίων, αλλά το αίτημά τους δεν έγινε αποδεκτό καθώς το ανώτατο δικαστήριο έκρινε σύννομες τις περικοπές. 

Έτσι, μετά τις μνημονιακές περικοπές ο μέσος όρος των εφάπαξ του Δημοσίου μειώθηκε στο μισό, δηλαδή στις 24.000 ευρώ από 48.000 ευρώ που ήταν πριν από την εφαρμογή των περικοπών.

Εκτός από τους συνταξιούχους του Δημοσίου στην αναμονή βρίσκονται περίπου άλλα 25.000 εφάπαξ των ταμείων του ιδιωτικού τομέα τα οποία εκκρεμούν τα τρία τελευταία χρόνια.

Μείωση στον αριθμό των νέων αιτήσεων

Εντυπωσιακή είναι τους τελευταίους μήνες η μείωση στον αριθμό των νέων αιτήσεων που υποδέχεται το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων, καθώς ο αριθμός των νέων αιτήσεων ανά μήνα δεν υπερβαίνει τις 400. 

Εάν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός των νέων αιτήσεων, τότε ο συνολικός αριθμός εκτιμάται ότι για το 2017 δεν θα υπερβεί τις 5.000, όταν πέρυσι οι νέες αιτήσεις ήταν 5.500.

Βέβαια, η εικόνα του τελευταίου χρόνου δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την εικόνα που υπήρχε την περίοδο 2013 – 2015, όταν ο αριθμός των νέων αιτήσεων κυμαινόταν από 12.000 έως και 17.000.

Στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων εκτιμούν ότι τρεις ήταν οι παράγοντες οι οποίοι οδήγησαν στην κάθετη μείωση του αριθμού εξόδου στη σύνταξη: 

α) η δραματική μείωση στα πραγματικά ποσά των συντάξεων, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις συνταξιούχων άγγιξε ακόμη και το 45%, 

β) η αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας στα 67 έτη για πλήρη σύνταξη και στα 62 έτη για μειωμένη σύνταξη, και 

γ) η ολοκλήρωση του μεγάλου κύματος φυγής στη συνταξιοδότηση περίπου 500.000 εργαζομένων από το 2010 μέχρι το 2015.



ΠΗΓΗ. aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου