Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

ΠΕΠΕ: Ο ελληνικός σιδηρόδρομος, είτε αναπτύσσεται, είτε…. εκτροχιάζεται

Τις χρόνιες παθογένειες του ελληνικού σιδηροδρόμου ανέδειξε, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (ΠΕΠΕ).

Οι μηχανοδηγοί της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στο Άδενδρο, κατήγγειλαν τη μη
λειτουργία των συστημάτων σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης, τα οποία θα είχαν οδηγήσει στην αποτροπή του.


Παραθέτοντας αναλυτικά την κατάσταση του εγχώριου σιδηροδρομικού δικτύου, ο πρόεδρος της ΠΕΠΕ Κώστας Γενιδούνιας σχολίασε ότι «το πόρισμα για το Άδενδρο βγήκε πολύ εύκολα», ζητώντας τον καταμερισμό ευθυνών, αλλά και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, ώστε να τεθούν επιτέλους σε λειτουργία τα φωτοσήματα και η τηλεδιοίκηση στο σύνολο της γραμμής και όχι αποσπασματικά, όπως συμβαίνει σήμερα.

Όπως συμπλήρωσαν, τόσο ο γενικός γραμματέας της ΠΕΠΕ Βασίλης Τουρλής, όσο και ο αντιπρόεδρος Σπύρος Συρόπουλος, όσο και, εάν και έχουν δαπανηθεί δις. ευρώ στο σιδηρόδρομο, εντούτοις βασικές υποδομές (η ολοκλήρωση του βασικού σιδηροδρομικού άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη ολοένα και παρατείνεται, συνεχές πλιάτσικο της γραμμής, απαρχαιωμένο τροχαίο υλικό) και συστήματα (GSMR και ECTS) υπολειτουργούν ή και απαξιώνονται.

Παράλληλα, οι μηχανοδηγοί ανέδειξαν την τεράστια έλλειψη προσωπικού στον κλάδο τους και όχι μόνο, υπογραμμίζοντας ότι, με τον νόμο 3891 του 2010, 120 μετατάχθηκαν σε άλλες υπηρεσίες και μάλιστα, 45 εκ αυτών υποχρεωτικά και σήμερα, μόλις 4 επέστρεψαν στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με καθεστώς απόσπασης από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Συνοπτικά, η κατάσταση του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου είναι η ακόλουθη:

Πελοπόννησος – Δίκτυο ανενεργό από το 2010

Η ολοκλήρωση της ανακαίνισης του δικτύου μετρικής γραμμής το 2010, συνέπεσε με την απόφαση για  μέχρι σήμερα κλείσιμο του. (Νόμος 3891/2010). Για την ανακαίνιση ξοδεύτηκαν περίπου 70 εκκατομύρια Ευρώ. Σήμερα το δίκτυο είναι ανενεργό ενώ μέρος της υποδομής έχει λεηλατηθεί με αποτέλεσμα να απαιτούνται σημαντικά ποσά για να επαναλειτουργήσει. Το Σωματείο μας έχει προτείνει την άμεση επαναλειτουργία της γραμμής Πάτρα – Πύργος, Κόρινθος – Ναύπλιο καθώς και του Προαστιακού Καλαμάτας.
Η Ελλάδα είναι η μοναδική ίσως χώρα στην Ευρώπη που η 3η σε πληθυσμό πόλη (Πάτρα) δεν συνδέεται σιδηροδρομικά με την πρωτεύουσα (Αθήνα). Το έργο για την δημιουργία σιδηροδρομικής σύνδεσης με γραμμή κανονικού εύρους στον άξονα Π-Α-ΘΕ έχει ξεκινήσει στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για το 2020 τουλάχιστο. 
Ο Προαστιακός της Πάτρας (δημιουργήθηκε το 2011) είναι ίσως η πλέον κερδοφόρα γραμμή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σήμερα  με την μεγαλύτερη κίνηση καθημερινά σε σχέση με τα δρομολόγια και περιμένουμε την επέκταση του για να προσφέρει ακόμα περισσότερα στο επιβατικό κοινό. 

Προαστιακός Αθήνας (Αεροδρόμιο – Κιάτο )

Ιδρύθηκε το 2004 με τους Ολυμπιακούς Αγώνες ενώ η γραμμή προς Κιάτο δόθηκε στην κυκλοφορία την περίοδο 2006-2007.
Το Δίκτυο είναι με ηλεκτροκίνηση , χωρίς τηλεδιοίκηση και σύστημα προστασίας έναντι του ανθρώπινου λάθους (ECTS απο εδώ και στο εξής η αναφορά), χωρίς σύστημα επικοινωνίας (GSMR) ενώ τα φωτοσήματα λειτουργούν μόνο σε μέρος του δικτύου (Από Λιόσιια μέχρι Αεροδρόμιο). Τα συστήματα είχαν εγκατασταθεί και λειτούργησαν μέχρι το 2010, μέρος τους σήμερα έχει λεηλατηθεί.
Τα δρομολόγια έχουν περιοριστεί σε 3 ανά ώρα (στην αρχική του λειτουργία ήταν 4 ή 5)λόγω έλλειψης μηχανοδηγών και μη λειτουργίας της τηλεδιοίκησης. Λόγω έλλειψης μηχανοδηγών τα δρομολόγια σταματούν στις 21.44 το βράδυ από αεροδρόμιο,ενώ το Μετρό συνεχίζει την λειτουργία του μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα.
Δεν υπάρχει απευθείας σύνδεση με το Κέντρο καθώς απαιτείται μετεπιβίβαση στο σταθμό Λιοσίων και όχι όλες τις ώρες της ημέρας.Αναμένετε η απευθείας σύνδεση με τον Σταθμό Λαρίσης το επόμενο διάστημα (σύμφωνα με τις εξαγγελίες θα δοθεί τις επόμενες εβδομάδες).
Οι ταχύτητες των συρμών περιορίζονται στα 120 χλμ την ώρα λόγω έλλειψης συστημάτων ασφαλείας  ωστόσο λόγο της αύξησης της επιβατικής κίνησης θα πρέπει να υπάρξει αναπροσαρμογή των χρόνων δρομολογίων .
Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν στις γαλαρίες, ενώ πρόβλημα υπάρχει και με την σιδηροδρομική υποδομή (υποθέματα).
Μεταξύ  Κιάτου – Κορίνθου η κυκλοφορία γίνεται σε μονή γραμμή γιατί δεν λειτουργεί η τηλεδιοίκηση , ενώ έχουμε μόνιμη είσοδο σε παρακαμπτηρίους σε Μέγαρα και Αγ.Θεοδώρους .
ΔΕΝ λειτουργεί εδώ και 10 χρόνια η τηλεματική, οι κάμερες στους σταθμούς,ενώ σοβαρά προβλήματα έχουν εντοπιστεί στην υποδομή (κατάσταση σταθμών, ανελκυστήρες,πρόσβαση σε ΑΜΕΑ).

Προαστιακός Αθήνας (Προς Χαλκίδα και Πειραιά)

Τα δρομολόγια είναι από το 2014 ανά 2 ώρες λόγω έλλειψης μηχανοδηγών.
Δίκτυο χωρίς τηλεδιοίκηση, φωτοσήματα , ECTS , GSMR.
Ηλεκτροκίνηση από Κιούρκα μέχρι Χαλκίδα και αντίστροφα (στα Κιούρκα μετεπιβίβαση σε συρμούς diesel). Αναμένεται η παράδοση προς χρήση της ηλεκτροκίνησης προς Αθήνα.
Από Αθήνα μέχρι Πειραιά η κυκλοφορία γίνεται σε μονή γραμμή κυκλοφορίας. (παρότι έχουν κατασκευαστεί 2 γραμμές).
Πολλές διαβάσεις για πεζούς που βάζουν τοπικοί φορείς ενώ υπάρχουν πεζογέφυρες.
Η γραμμή μεταξύ Οινόης – Χαλκίδας ανακινίστηκε το 2013 (4 χρόνια έργασιών) και σήμερα παρουσιάζει τα ίδια προβλήματα με την προηγούμενη γραμμή (συχνές καθιζήσεις) αφού η χάραξη έγινε στην ίδια γραμμή.
Δεν λειτουργεί τηλεματική, σταθμοί χωρίς εκδοτήρια.

Γραμμή Αθήνας – Θεσσαλονίκης 

Δεν λειτουργεί τηλεδιοίκηση , φωτοσήματα, στο 70% της γραμμής. Δεν λειτουργούν ECTS και GSMR.
Μονή γραμμή μεταξύ Θήβας- Τιθορέας εδώ και 10 -12 μήνες λόγω εργασιών.
Ορεινός όγκος (Τιθορέα – Δομοκός) λειτουργεί με φωτοσήματα, αλλά με σημαντικά προβλήματα στην συντήρηση τους (παλιό σύστημα δεν βρίσκονται ανταλλακτικά) και συχνές βλάβες.
Μεταξύ Δομοκού – Παλαιοφαρσάλου υπάρχει εδώ και 8 μήνες μονή γραμμή κυκλοφορίας λόγω έργων.
Είσοδος (μόνιμη) σε παρακαμπτηρίους χωρίς φωτοσήματα σε Δομοκό,Παλαιοφάρσαλο,Μεζούρλο,Λάρισα, Νέους Πόρους, Άδενδρο,Σίνδο,Θεσσαλονίκη.
Ηλεκτροκίνηση μόνο μεταξύ Παλαιοφαρσάλου – Θεσσαλονίκης. Στον Παλαιοφάρσαλο γίνεται αλλαγή μηχανής (σε diesel προς Αθήνα , σε ηλεκτράμαξα προς Θεσσαλονίκη).
Σοβαρά προβλήματα στις γαλαρίες (Πλαταμώνα – Τέμπη) αναφορικά με τον φωτισμό και την επικοινωνία.
 6 μόλις δρομολόγια την ημέρα προς Θεσσαλονίκη, όταν το 2010 είχαμε 10.
Χρόνος διάνυσης 5 ώρες και 30 λεπτά από το 2012, το 2009 ο χρόνος πλησίαζε τις 4 ώρες και 20 λεπτά (με τρένα express).
To Δίκτυο ηλεκτροκίνησης την περίοδο 2008 -2011 λεηλατήθηκε (όπως και το δίκτυο οπτικών ινών), το Σωματείο μας κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά.
Η ανακατασκευή της ηλεκτροκίνησης στοίχισε πάνω από 15 εκκατομύρια Ευρώ και ολοκληρώθηκε (μέχρι Τιθορέα ) το 2015.

Μακεδονία – Θράκη

Δίκτυο από Θεσσαλονίκη προς Αλεξανδρούπολη με μονή γραμμή κυκλοφορίας, χωρίς κανένα σύστημα (φωτοσήματα- τηλεδιοίκηση). Το ίδιο και για την γραμμή προς Φλώρινα και Έδεσσα.
Από τις 25 Σεπτεμβρίου του 2016 έχει διακοπεί η σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Δράμας – Aλεξανδρούπολης λόγω έργων ενώ από τις 25 Μαίου διακόπηκε και η σιδηροδρομική σύνδεση με Βουλγαρία λόγω έλλειψης μηχανοδηγών. Από το 2010 έχει διακοπεί η σιδηροδρομική σύνδεση με Τουρκία.
Μεταξύ Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης κυκλοφορούν 2 τρένα την ημέρα αντί 5 που κυκλοφορούσαν μέχρι το 2010.
Σοβαρά προβλήματα στην σιδηροδρομική σύνδεση με το λιμάνι Αλεξανδρούπολης. 

Εμπορικά τρένα
Εδώ και 18 μήνες η γέφυρα του Γαλλικού είναι κλειστή λόγω έργων για την αποκατάσταση προβλήματος, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία των τρένων προς Ειδομένη να γίνεται μέσω παράκαμψης από την γέφυρα του Αξιού. Δεν υπάρχει ακόμα σαφές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου. Αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλυφθεί (σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού) το απαιτούμενο έργο από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Στην γραμμή Θεσσαλονίκη – Ειδομένη δεν λειτουργούν φωτοσήματα και τηλεδιοίκηση με αποτέλεσμα να μειώνεται η χωρητικότητα της γραμμής.
Ικόνιο Μονή γραμμή, χωρίς απευθείας σύνδεση με την γραμμή προς Θεσσαλονίκη.
Στο Θριάσσιο δεν έχει παραληφθεί ακόμα το σύνολο του έργου. 
Στην γραμμή Αθήνας – Θεσσαλονίκης κυκλοφορούν 1 τρένο καθημερινά, με το 2ο να δρομολογείται κατά διαστήματα.

Έλλειψη προσωπικού 
Σύμφωνα με το Οργανόγραμμα που εκδόθηκε στο σχέδιο εξυγίανσης το 2010 από την Preis οι θέσεις μηχανοδηγών θα έπρεπε να είναι 470.
Σήμερα στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ εργάζονται 260 μηχανοδηγοί , ενώ το 2010 μετατάχθηκαν 120 μηχανοδηγοί σε υπηρεσίες του Δημοσίου, 45 εκ των οποίων υποχρεωτικά.
Η εκπαίδευση ενός μηχανοδηγού με βάση τις Ευρωπαικές οδηγίες που έχουν ενσωματωθεί στην Ελληνική Νομοθεσία διαρκεί από 12 εως 14 μήνες.
Για να καλυφθούν τα κενά οι μηχανοδηγοί εργάζονται σε ημέρες ανάπαυσης και κανονικής άδειας.
Κατά μέσο όρο τα τελευταία χρόνια οι μηχανοδηγοί εργάστηκαν  σε 14-15 χιλιάδες μέρες ανάπαυσης ετησίως ,πάντα υπερωριακά  και οφείλονται πάνω από 1500 μέρες κανονικής άδειας στο προσωπικό.
Ακόμα και το ΤΑΙΠΕΔ με επιστολή του το Γενάρη του 2016 ζήτησε την άμεση πρόσληψη μηχανοδηγών για να διασφαλιστεί το παρών και να εξασφαλιστεί η προοπτική του Ελληνικού Σιδηροδρόμου.

metaforespress.gr - στέκι της έλξης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου